Депутати ще поискат проверка на изразходваните средства по програмата на „Десетилетието на ромското включване”, която приключва тази година. Въпреки инвестираните пари за десетте години ефектът от програмата е трудно забележим.

В ромската махала на „Константин Величков” и „Стамболийски” хората живеят по същия начин като преди десетилетия. Проблемите на ромите остават същите – бедност, необразованост, дискриминация и ранни бракове.

Окончателният финал на програмата за интеграцията на ромите ще е на 21 септември, но за оставащите още 5 месеца едва ли ще се навакса пропуснатото. Към момента никой не може да обобщи нито колко пари са похарчени, нито за какво са отишли те.

В една от многобройните ромски махали животът през последните десет години не се е променил. Мизерия, липса на канализация, изолация. А ромите мислят за емиграция

Животът дал шанс на 40-годишния Христо Николов от Самоков да излезе от гетото. В момента той е студент по туризъм. Казва, че събратята му живеят в 18-ти век. „Само 15% от определящите се като роми са грамотни. 85 процента са неграмотни. На жаргон да кажа – те не са социално живи”, казва мъжът.

Според Николов държавата е абдикирала от грижата за ромите.

На малко по-различно мнение са от центъра за етнически диалог „Амалипе”. За 13 години те вече работят в 170 училища в 11 общини. „Броят на висшистите от ромски произход е 3 пъти по-висок, а броят на среднистите е почти 2 пъти по-висок”, твърди Деян Колев председател на организация „Амалипе”.

От Националния съвет по етнически въпроси обясниха, че сметка за изхарчените до момента пари няма. Посъветваха ни да питаме организациите донори. Те пък обясниха, че програмата не е въпрос на пари, а на ангажименти.

„Средствата за постигане на тези цели се отделят от националните бюджети на правителството”, коментира Димитър Димитров от „Отворено общество”, програма Рома.

И докато всички се чудят колко и къде са парите, в парламента вече искат да проверяват къде е отишло финансирането.

„Къде са парите от бюджета и от различните донори. защото след 10 години ромско включване ефектът е нула”, попита съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. По думите му се говори за от няколко десетки милиона до няколкостотин милиона лева.

Според част от депутатите необходимо е да се извърши одит и при установени нарешения – да се сезира прокуратурата.

На сайта на Националния съвет по етнически въпроси е обявен като действащ проект за социално включване на ромите на стойност над 31 милиона евро, финансиран със заем от световната банка.

Иначе - през септември предстои държавите членки да решат дали тази програма за ромска интеграция да продължи, да бъде спряна или видоизменена.