Дефицитът на агнешко у нас не успя да вдигне цената му в навечерието на Гергьовден. Слабо поскъпване отчитат в големите търговски вериги.

Около Гергьовден големите магазини традиционно зареждат с агнешко през ден-два. Тази година потреблението надвишава предлагането.

„Кланиците трудно успяват да покрият заявките на големите вериги, защото имаше болест – син език и тя умори доста глави, доста добитък през годината”, обяснява Виктор Леков, управител на магазин

Заради вноса кланиците покачват цените предпазливо.

В двора на семейство Кандиларови цената на живо тегло остава непроменена целогодишно.

„6,00 - 6,50 зависи, тъй го продавам живото тегло, защото в магазина гледам месото е 13 - 14 лева. Значи една втора от месото е живото тегло”, казва Милко Кандиларов.

По сметките на фермера средно голямо живо агне струва 210- 230 лева.

В магазина килограм агнешки бут твърдо варира между 13 и 15 лева.

От Агенцията по храните съветват винаги да търсим гаранцията за произхода на месото- при трупното печата, а при агнетата, като на Милко Кандиларов – договора с ветеринар.