Хаос с ваксините. Педиатри предупреждават за риск от бум на бактериални пневмонии и менингит, тъй като доставените количества не стигат.

За втори път този месец Владимир Димов отива при общопрактикуващия лекар, за да търси ваксини за двете си дъщери. За изминалите 6 месеца Мия е трябвало да получи 3 приема на ваксината и да чака да навърши година и половина за следващия.

Здравното министерствто е разпоредило до пристигането на 6-компонентната ваксина на бебетата да се поставя 4-компонентна - срещу тетанус, дифтерия, коклюш и детски паралич. Липсва съставката срещу хемофилус инфлуенце тип Б, причинител на бактериалните менингити и пневмонии.

„Идва бащата, майката и питат: "Кажи, докторе, какво да направим? Тази ли да му направим или другата?" Кое да избереш? Да остане въобще без никаква ваксина, да остане без хемофилус.. А утре това дете, ако направи един отит среден и остане глухо, какво ще ми кажат? Ти ни посъветва лошо! Ти ни даде неправилен съвет! Може би трябваше да изчакаме. И като се прибера вкъщи и си легна и аз ще си задам въпроса!”, откровена е д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар.

Медиците задават още въпроси. Как да продължат имунизациите на децата, които са започнали да ваксинират с 4-компонентната ваксина? И кои бебета ще бъдат с предимство, когато 6-компонентните ваксини пристигнат - новородените или тези, които са чакали половин година. Питат колко дози ще получат и кога.

„Това няма да бъде на 10-то число, както се очакваше. Надяваме се наистина, в най-кратки срокове в началото на следващата година да бъде факт”, призна здравният министър д-р Петър Москов.

Ситуацията се усложнява и от решението на много млади родители да не имунизират децата си. Като майката на 4-годишната Гергана.

„Казват че във ваксините са такива отрови, които ние сами си причиняваме на собствените си деца и не мисля, че е редно да се прави това нещо”, посочва Радка Чукарска.

Педиатрите предупреждават, че този избор увеличава рисковете както за деца като Гергана, така и за всички останали, за които в момента ваксини няма.