Брутален случай на насилие в училището в бургаското село Дебелт шокира местните хора. 12-годишно дете е пети ден в болницата след като осмокласник го изнасили в училищаната тоалетна.    

За случая сигнал в полицията подава майката на 12-годишния Георги. Момчето е с лека умствена изостаналост, но редовно ходи на училище. Част от занятията му води ресурсен учител. В петък било само при него.

„Казало на ресурсния, че му се ходи до тоалетната. Той му казал: „Добре, Гоше, отиди!"... „Момченцето го видяло и го заключило в тоалетната, преди да излезе той. Натиска го вътре, сваля му гащичките, затваря му устата, запушва му устата и го насилва вътре", разказва майката Донка Георгиева.

Детето се оплакало на учителя, че му е зле. Но не казало защо. Нито на медицинската сестра. Изкарало и останалите два часа и се прибрало. Изглеждало „стреснато”, но минало време, преди да каже какво се е случило.

Директорката на училището Таня Вангелова разбрала за случая ден по-късно. Категорична е, че няма как да е станало там: „Ако в училище нещо се беше случило, щеше да има някакви индикации от поведението на детето, нещо по-различно като поведение. Такова нещо не е забелязано, не е констатирано".

В училището има една тоалетна. Директорката обаче е категорична, че няма начин никой да не забележи липсата на дете. Чистачките също твърдят, че работата им е „да оглеждаме”.

Прокуратурата е образувала производство срещу неизвестен извършител. Престъплението предвижда лишаване от свобода от 3 до 12 години.

Източници от разследването разкриха, че насилване има, и то в тоалетната на училището. А детето признало, че същото момче му посягало и преди.  

В понеделник от кметството сложиха охрана на входа и заключиха вратата на училището. Но родителите са в шок.    

Срещу по-голямото момче няма сигнали, нито „нищо по-различно от всички деца, които се закачат”, според директора.

„Напълно нормално, майките да отидат да разберат за какво става въпрос... Те ми казаха, че отговорът на директорката бил: До изясняване на случая, това момче няма да бъде на училище повече, а след това, ако наистина е виновен, той ще бъде изключен!", коментира кметът на Дебелт Иванка Ангелова.

За да ходи при сина си в болницата, Донка вика съседка, която да се грижи за другите й четири деца.  

В сряда в селото ще има мирен протест в подкрепа на Гошко.