Държавата ще плаща транспорта и квартирата на учители, които пътуват, за да преподават
Промените влизат в сила от януари
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
2111259543.jpg

Нов проект за наредба предвижда държавата да поеме разходите за транспорт и квартира на учителите, които пътуват до малки населени места, за да преподават.

Всяка сутрин Пепа Динева пътува до село Болярско до село Веселиново, където преподава. Това са 30 км на ден, които на месец й струват около 100 лв. И сега транспортните разходи на Пепа, която е старши учител, се възстановяват напълно.

Не навсякъде в страната обаче това е така – на места плащането е частично. С промените в наредбата ще се поемат разходите 100% на всички, които пътуват до селище с до 5000 жители.

Възстановяването на разходите ще става въз основа на отчетени билети или карти за обществен транспорт, а ако се използва личен автомобил – с документ за заредено гориво. Когато има удобен обществен транспорт, но учителят пътува с колата си, се възстановява толкова, колкото струва най-евтиният вид транспорт.

2111259545.jpg

Предвижда се също поемане на разходите за квартира, като размерът на възстановената сума не може да надвишава с повече от 30% разходите, които биха се направили ако се пътува.

Парите ще бъдат възстановявани на учителите до месец след като се отчетат за тях.

Промените влизат в сила в януари, когато се повишават и учителските заплати.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре