Обвинения в несвършена работа и груби нарушения на Закона за закрила на детето получиха в ефира на bTV две от служителките на Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград, които преди дни излязоха с лицата си и разказаха за злоупотреби с европари.

Припомняме, докато се плащат хиляди левове за няколко пътувания, дрехи и даже по 2 лева на руло тоалетна хартия, през 90% от времето в центъра няма вода.

Служителките от смятат, че не получават заплатите си, защото отказват да участват в схемата и да отчисляват пари за ръководителя на проекта Недялка Стефанова.

Социалното министерство започна проверка по случая.

Днес директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Пазарджик Цветелина Арапова заяви, че проговорилите пред bTV логопедът Илияна Гешева и психологът Мария Маркова са на граждански договор, в който е било ясно записано колко часа на месец трябва да работят с децата – а двете не са го правили.

Тя каза още, че е направила няколко проверки в центъра през февруари и не ги е видяла, като в същото време се познавала с децата по име. Служителките я репликираха, като посочиха, че ако не е била запозната със случая само по документи, е щяла да знае колко лоша идея е деца с лека форма на умствена изостаналост да бъдат заедно с такива с параноидна шизофрения.

Арапова посочи, че не са представени документи, с които Маркова и Гешева да удостоверят, че са свършили работа, като веднага й беше показан такъв, заверен от кмета на Велинград. По отношение на хилядите левове за служебно облекло, тя коментира, че за тях отговарял „експерт, който е изключително стриктен”.

„Вчера в центъра са дошли хора от общината, интервюирали са децата и под натиск, че ще ги оставят без храна и джобни, са ги карали да говорят неверни неща”, съобщи Гешева.

Разговорът постепенно прерасна в замерване с обвинения и документи, като стана ясно, че служителките смятат да съдят Арапова за клевета, а тя ще сезира прокуратурата.

Депутатът от Патриотичния фронт Султанка Петрова посочи, че за пореден път гражданите се обръщат към медиите, за да получат сигурност и подкрепа. По думите й само законови промени ще спрат злоупотребите.