Оценка „Среден 3,20” получи държавата за грижата си към децата. За четвърта година неправителствената организация „Национална мрежа за децата” изготви „бележник” с оценки на държавните политики.

Оценката е малко по-висока от миналогодишната тройка. Средният успех означава незадоволително развитие и ограничен позитивен ефект за децата.

В бележника „образованието” получава най-висока оценка – 3,62. Още по-ниско от предходните години е оценена „семейната среда и алтернативните грижи” – 2,61, което означава, че държавата все по-рядко спазва поети ангажименти към осиновители и приемни семейства.

От три месеца Деница все по-често казва „обичам те”. От три месеца тя е майка. Осиновила е Виктор.

Майката на Деница е осиновена. Затова и самата Деница решава да осинови. Чака година и седем месеца.

„Сякаш контрола върху това кои сме ние, осиновителите, е толкова голям, че се губи основния фокус, а той е че ние искаме да дадем грижа и любов на децата”, казва Деница Сачева.

Осиновяването получава най-ниската оценка – слаб 2, в бележника на „Националната мрежа за децата”. Причината - не е приоритет на държавата, протича усложнено, объркващо и разпокъсано между институциите. Липсват и услуги в подкрепа на децата и осиновителите след това.

„Според мен държавата би трябвало да насочи усилия първо към превенция по изоставянето и на второ място към икономическо подпомагане на семействата”, смята Деница.

С кратки филми неправителственият сектор също напомня за това.

„Националната мрежа за децата” настоява да се създаде детски омбдусман. Да се разработи и приеме цялостна семейна политика и да се премахне ученето на две смени.

„Просто трябва да се строят училища в големите градове, трябва да имаме внимание как затваряме училища в малките населени места”, коментира Георги Богданов от организацията

И още - настояват за промени в здравеопазването - така че то да е приятелски настроено към майката и бебето, а педиатрите и детските психиатри да не бягат в чужбина.