Държавата оглежда терени за нови центрове за бежанци от затворен тип на територията на цялата страна, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов при посещение в Харманли заедно с председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Причината е, че наличните центрове вече са пълни.

В центровете от затворен тип се настаняват тези мигранти, за които има съмнения, че може да представляват заплаха за националната сигурност. Те са на подчинение на МВР.

Костов не уточни какви са терените и къде се намират, но стана ясно, че са сгради с отпаднало предназначение – военни здания и бивши училища.

Същевременно, след обнародването днес на промените в устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците, тя вече има право да обособява т. нар. затворени помещения на територията на всички центрове в станата.

В тях ще влизат тези, които нарушават правилата на центровете - например, консумират алкохол и буйстват.

Първанова съобщи, че още утре ще издаде първата заповед за създаването на 60 такива помещения в центъра в Бусманци. След месец близо половината от местата в центъра в Харманли ще са килии, в които ще може да влязат 1000 души.

Костов и Първанова съобщиха, че МВР ще поеме охраната на бежанските центрове, но едва след като законът бъде променен и бъде узаконена длъжността помощник по охраната.