В бъдеще държавата няма да дава пари за студенти от ненужни специалности.

До месец трябва да е готов списъкът с приоритетните университетски специалности, които ще бъдат финансирани допълнително от Министерството на образованието и науката. Това съобщи министърът на образованието Меглена Кунева.

В списъка ще са посочени всички професионални направления, по които в момента има недостиг на кадри. Със сигурност в него ще присъстват специалности от сферата на педагогиката, природоматематическите и компютърни науки, информатиката, технически и инженерни специалности.

В момента една трета от студентите изучават икономика и администрация и управление, което води до диспропорции с реалното търсене на пазара на труда. Според промените в закона за висшето образование, които бяха приети от Народното събрание миналата седмица, университетите ще получават допълнително финансиране за обучение на студентите в приоритетните направления.

Според министър Кунева това ще даде възможност за по-гъвкава политика при определяне на таксите и стипендиите. Висшите училища ще получават целево финансиране и за т.нар. „Защитени специалности”, които също ще бъдат определени с министерско постановление в зависимост от нуждата от специалисти.

Сред тях най-вероятно ще бъдат специалности като японска и арабска филология. С промените в закона се променя и философията на финансиране на университетите.  Средствата ще зависят не от броя студенти, а от специалностите им и реализацията на пазара на труда.

В кои специалности има най-голям недостиг на специалисти – гледайте тази вечер в bTV Новините.