Държавата има готовност да изгражда палаткови лагери и фургонни селища, ако миграционният натиск се засили, съобщиха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар на министерството Георги Костов.

Бъчварова добави, че още в понеделник ще разпише заповед за действие на план за справяне със ситуацията на българо-турската граница. На този етап той включва и поставяне на временни постройки за бежанците.

В Хасково Костов каза, че страната ще има готовност да прави палаткови лагери и фургонни селища там, където се появи миграционен натиск.

„Ако се усложни миграционният натиск, да речем, от македонската граница, трябва да имаме решение за лагери в близост до македонската граница. Ако се разшири миграционният натиск от сръбска страна, ще реагираме там“, коментира Костов.

До дни България ще получи още техника – камери, специализирана апаратура за регистриране и залавяне на нелегално преминаващите, както и още охранители от „Фронтекс“, съобщи пък Бъчварова, която посети Малко Търново, за да огледа оградата на границата, от която остава да бъдат изградени още 57 км.

Снимка: БГНЕС

„По-голямата част от техниката не работи, тя е или стара, или няма достатъчно части, за да бъде ремонтирана добре. Затова усилията ни са да продължим с процедурите, които да ни осигурят нова техника и основно разчитаме на помощта, която другите европейски държави ни предлагат в момента. Германската помощ вече е уточнена, след около седмица ще бъде готова в Германия, така че да можем да я вземем“, каза Бъчварова.

Междувременно във „Фейсбук“ премиерът Бойко Борисов сподели публикация на председателя на Европейската комисия Доналд Туск, в който казва, че ще призове членките на ЕС да изпратят в България граничари и техника, за да защитят границата ѝ с Турция от мигрантския поток.

Снимка: bTV

Що се отнася до бежанските центрове у нас след промяната в правилника на Държавната агенция за бежанците, засега плановете са да се изграждат помещения от закрит тип в Харманли и Пъстрогор.

Обществената поръчка за изпълнението им ще отнеме до три месеца. Те ще имат капацитет до 500 души и в тях ще бъдат настанявани мигранти, които не са доказали своя произход, за тях се търсят допълнителни доказателства или представляват опасност за обществения ред или за националната сигурност.

Предвиждат се и зони, в които мигрантите да се придвижват.

Всички техни права ще бъдат спазени, те ще получават грижи и ще имат достъп до медицинско осигуряване, увери зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.

Ако обаче движението на бежанците, потърсили закрила, бъде ограничено за повече от седмица при процедурата по придобиване на статут, държавата ще бъде затрупана от дела в Страсбург, предупреждават правозащитни организации.

„Когато има лишаване от свобода, винаги трябва да има съд – или мярката да се постанови от съд, или да има бърз съдебен контрол“, каза председателят на Българския Хелзински комитет Красимир Кънев.

От Комитета уточняват, че административната процедура в България отнема 2 – 3 месеца, а европейската конвенция изисква такива решения да минават за седмица.

Вижте повече във видеото:

В момента в центровете на Агенцията за бежанците са настанени 4416 души, капацитетът за настаняване е запълнен на 86%.