Държавата е готова със законодателните промени, които да осигурят старините на десетките естрадни изпълнители, които са без пенсия. Промените предвиждат звездите да получават до 700 лева пожизнени награди вместо пенсии.

Досега имаше закон за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава, който не действаше, тъй като не беше ясен редът за отпускане на парите. Проектът на наредба беше подготвен спешно от социалното министерство, след репортажи на bTV.

Вече ви разказахме за Борис Гуджунов, който е тежко болен и живее само с инвалидната си пенсия от 220 лева, не и такава за прослужени години. Вместо пенсия легендарният изпълнител може да получи пожизнена награда до 700 лева.

Това обаче все още не е решено, тепърва министерството на култураtа ще определи комисия, която да определи кой колко заслужава.

В наредбата на социалното министерство е записано, че средствата ще се получават всеки месец – пожизнено, еднократно или периодично за срок от 1 до 3 години.

Максималният им размер ще се определя всяка година със Закона за държавния бюджет. За 2015 г. месечната държавна награда ще бъде до 700 лв., а еднократните и срочните плащания – до 5000 лв.

„Това могат да бъдат и такива лица, които в критични ситуации, са проявили изключителна доблест, спасили са човешки живот”, коментира Калина Петкова , директор „Трудово право” към Социалното министерство.

Все още не са ясни критериите и реда за отпускане на парите. Не се знае как ще бъдат изплащани и от кога.

Изпълнителят от близкото минало Борислав Грънчаров страда от онкологично заболяване и се съмнява, че ще доживее да изхарчи първата си награда.

„Ние имахме интензивност на нашите концерти от продажбите на плочи. Приходите са влизали в бюджета на държавата, а това са хиляди левове. И как да не заслужаваме награди, като критерият е принос към културата и държавата, ние ги имаме и двата”, казва той.

Освен изпълнителите парични награди ще получат и всички с изключителни постижения към българската държава като спортисти и учени.

Очаква се наредбата да бъде приета от кабинета още идната седмица. От социалното министерство изчисляват, че ако министерството на културата се организира бързо до края на този месец могат да са ясни първите наградени изпълнители.