Критична ситуация в Югозападния университет в Благоевград. Полиция е влязла в сградата на ВУЗ-а, за да го освободи от студенти, които все още протестират с искане за оставката на правителството, съобщиха на Фейсбук страницата си Ранобудните студенти.

Със заповед на ректора на ЮЗУ Благоевград - Иван Мирчев от днес до 13 януари 2014 година, достъпът до сградата на ректората е забранен. По-рано ректорът е заплашил студентите, че ще бъдат изгонени с полиция. Около 15.00 часа двама полицаи са влезли в сградата на ректората, с което са нарушили Закона за висшето образование.

Според информацията, ръководството на университета решило, че студентите окупатори ще останат под ключ на празниците. „От охраната са им съобщили, че ще ги пускат да излизат, но не и да влизат. Въпреки това, хората влизат и излизат от университета. Забраната явно важи само за „нисшата класа” – протестиращите студенти. Нашите колеги, от своя страна, са твърдо решени да не се поддадат на този долен опит за изнудване и да останат вътре. Това за тях означава да останат без храна и баня за празниците”, се казва в съобщението на Ранобудните.

Те обявиха, че студенти от столицата са тръгнали към Благоевград, „за да подкрепят колегите си, които са под репресията на ръководството на университета и полицията”.

Ранобудните студенти направиха и обръщение към ръководството на Югозападния университет: „Така ли смятате да прекратите окупацията на своите студенти? Вместо да се гордеете, че имате студенти, готови да жертват уюта на дома и спокойствието да изкарат този най-свят празник със семействата си, за да отстояват своята гражданска позиция, вие ще се възползвате от случая, за да ги оставите, собствените си студенти, без храна и без досег до света? Методите ви на действие, опитът за психическа репресия много ни напомнят на едни други, от други времена. Сега е време да разберете, че те отминаха! Не смейте дори да опитвате да ни върнете към тях, особено в университета!

Призоваваме обществеността за помощ. Сами трудно ще се справим с тази машина. Нашите колеги вече са с привършващи запаси от храна. Ние продължаваме да следим случая отблизо”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите