“Ранобудният” студент Александър Кирицов е задържан за 72 часа по обвинение, че е нанесъл лека телесна повреда на полицай по време на блокадата на Цветлин Йовчев в събота вечерта. По данни на полицията, цитирани от "Дневник", той е ударил униформеният и е извадил рамото му.

“Едно от нашите момчета ще остане задържано за 72 часа. Всеки момент ще бъде преместен в следствието. А ние ще го чакаме там”, написаха във Фейсбук страницата си „Ранобудните студенти”. Обвинението е повдигнато на база видеозапис пред НС и показания на полицай.

25-годишният Александър е студент по адаптирана физическа активност и спорт за хора с увреждания в НСА. Той участва в окупацията на Ректората от самото й начало и отговаря за охраната. Видеото “Сълзите – това съм аз” с негово участие стана особено популярно в социалните мрежи.

В събота, когато се навърши половин година от антиправителствените протести, демонстранти успяха да блокират вътрешния министър Цветлин Йовчев в Клуба на архитекта, докато той вечеряше. След намесата на полицията протестиращите бяха изтласкани и МВР шефът успя да си отиде безпрепятствено.

Арестуваният студент Александър Кирцов не е участвал в сблъсъците с полицията вечерта на 14 декември, още по-малко е извадил рамото на полицай. Това заявяват „Ранобудните студенти” от Великотърновския университет в позиция, изпратена до медиите.

“Ние познаваме много добре Сашо, с него сме били заедно на протестите в София, заедно сме били и под ударите на полицията. Знаем, че той не е хулиган, какъвто се опитват да го изкарат управляващите и не се съмняваме в думите на колегите ни от СУ, че той не е бил част от сблъсъците пред Клуба на архитектите, още по-малко че е извадил рамото на полицай. Заявяваме пълна и безусловна подкрепа към Александър. Смятаме, че това е поредната брутална лъжа на МВР, пусната в опитите му да оправдае своята милицонерщина”, се казва в писмото.

Според тях в България “започва да става ежедневие да гледаме насилие и безразборни арести по улиците”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите