Повече от 300 студенти, преподаватели и граждани настояха мащабното полицейско присъствие на територията на Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски” да бъде изтеглено.

Близо две седмици след 12 ноември – денят на сблъсъци между органи на реда и протестиращи граждани, когато полицаи за първи път влязоха в сградата на ФЖМК и започнаха да проверяват студентските книжки на студентите, за да ги пуснат да влязат, в района на факултета още има засилено присъствие на полицаи, а на паркинга отпред е паркиран бял автобус, с който се превозват полицаи.

Преподавателят в няколко дисциплини в профил „Радио” главен асистент Лъчезар Точев си спомни за визитата на американския президент Бил Клинтън. „Когато президентът Клинтън беше на посещение, при нас пак имаше едни високи момчета, но бяха цивилни. Тогава само наблюдаваха и никой не пречеше на никого”, разказа той.

„Не разбирам какво има да се пази – нашето поле е като плацдарм, където да се прегрупират някакви части, с доматомети и яйцемети да атакуват сградата, станала символ на срам. Искам да припомня на господа управляващите, че доматите през този сезон са над 3.50 лв. за килограм и нашите студенти не могат да се въоръжат с такива скъпи муниции. Това напомня на един лозунг от 50-те – „Всяко яйце бомба, всяка кокошка – бомбардировач”. Вероятно затова те така здраво се охраняват – припознали са в себе си империалисти”, коментира още Лъчезар Точев.

Елица, която е студент във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет, се оплака от неудобството, което полицията създава в общия двор на двата факултета. „И на влизане и на излизане изходите бяха блокирани с кордони, полиция проверяваше студентски книжки, това е документ издават от университета. Бяха ни искани карти за БДЖ, обаче беше проблем, че там пише Медицински университет, а не Фармацевтичен факултет. Все едно човек, който учи дентална медицина, е по-опасен за управлението, от някой, който учи фармация”, оплака се студентката.

Тя определи обстановката в университета като неадекватна. „Не успяваме да влезем, да излезем, закъсняваме за работа, пускат ни по-рано с коментари от сорта на „Тръгвайте по-рано, за да се приберете живи и здрави”, разказа още Елица.

„Настояваме за незабавно изтегляне на полицейските кордони, които са преградили Факултета по журналистика и масова комуникация /ФЖМК/ при Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ и блокират достъпа на студенти и преподаватели до сградата му от средата на деня на 15.11.2013 г. Изискването на студентски книжки от студентите, и на пропуски от преподавателите е извън прерогативите на полицията и трябва да бъде прекратено незабавно”, пишат недоволните студенти и преподаватели от ФЖМК.

„Молим да пресечете въвличането и участието на МВР и българската полиция в действия, които нарушават базисни демократични принципи, като деполитизирането на службите за сигурност, свободата на изразяване, независимостта на медиите, и автономията на академичните институции. Всички тези принципи са заложени в Конституцията и законите на Република България, договора за присъединяване към Европейския Съюз, и общоевропейското законодателство”, настояват те.

В единствения коментар на МВР по случая институцията твърди, че нейни представители не са били на територията на факултета и не са нарушили академичната му автономия.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите