Даниил е новият Видински митрополит
Светият синод предпочете него пред Мелнишкия епископ Герасим
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Даниил

Драговитийският епископ Даниил (Атанас) Трендафилов Николов е новият Видински митрополит. Това реши днес Светият синод. В гласуването той получи подкрепата на 11 митрополити. 

Другият кандидат – Мелнишкият епископ Герасим, получи два гласа и остава на длъжността си главен секретар на Светия Синод.

Гласуването се състоя в синодалния параклис, където патриарх Неофит обяви канонично избрания Видински владика.

"Провъзгласявам избора за каноничен", обърна се към миряните патриарх Неофит.

През следващата седмица новоизбраният митрополит ще бъде въдворен във Видин.

„Да имаме единомислието и единодействието – когато сме заедно, народът още го е казал и го е написал над входа на Народното събрание: „Съединението прави силата”. Когато сме заедно, Бог помага, Бог е сред нас”, каза Даниил.

Биография

Видинският митрополит Даниил (Атанас) Трендафилов Николов е роден на 02.03.1972 г. в гр. Смолян.

Завършва основно и средно образование в родния си град.

Синодът избира Видински митрополитКандидатите са Драговитийският епископ Даниил и Мелнишкият епископ Герасим

През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява и до днес.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре