Облагането с допълнителен данък на храните с високи нива на сол, захар, трансмазнини, кофеин, таурин и други стимуланти сблъска специалисти в студиото на „Тази сутрин”.

„Мярката е въведена и в други страни. Има много сериозни научни доказателства от епидемиологични и интервенционални проучвания, че съдържанието на тези субстанции е свързано с висока сърдечносъдова смъртност, висока заболеваемост от диабет и онкологични заболявания”, коментира председателят на Съюза на българските медицински специалисти проф. Асен Гудев.

Той посочи, че водещи организации като Европейското кариологично дружество и Европейският алианс за хронични незаразни заболявания настояват за регулация на общоевропейско равнище. По думите му в Дания и Финландия се е стигнало до 70-85% намаляване на сърдечносъдовата смъртност с мащабни проекти, в основата на които е било избягването на рисковите храни.

Консултантът по устойчиво развитие Боян Рашев контрира, като посочи, че е конкретно в Дания данъкът върху напитките със захар е бил факт до 1930 г. и не е повлиял по никакъв начин на затлъстяването на населението. По думите му има тенденция в световен мащаб потребителите да избират безалкохолни с по-малко захар.

„Диетата е много лично решение. Какво се опитва да направи Москов: „Аз със закон ще направя хората по-здрави, ще ги накарам да израснат като личности и да вземат правилните решения”, допълни той.

Специалистът по здравословно хранене Ипократис Пападимитракос отбеляза, че Сухият режим в САЩ не е спрял консумацията на алкохол. „80% от потребителите не си променят поведението спрямо ценовия диапазон на продуктите”, отбеляза той.

Според него много по-важен в случая е информираният избор. По думите на Пападимитракос, в провинцията „да пиеш безалкохолна напитка все още представлява престиж”.

Той смята, че с въвеждането на новия данък вредните храни просто ще станат с по-големи грамажи. „Нека ДДС на първичните продукти – зеленчуци, плодове и млечни продукти да се намали наполовина. Нека хората се стимулират да купуват по-евтина храна, а не да не купуват по-скъпа храна”, призова Пападимитракос.

Боян Рашев посочи, че според разчетите, новият данък ще доведе до загуба на 3500-4000 работни места и голям ръст на контрабандата от Румъния, където ДДС на храните беше свалено.

Проф. Гудев коментира, че ситуацията му напомня на дебата за тютюнопушенето, където отново срещу здравните аргументи се хвърляха предимно икономически. „Имаме много грешен сигнал към младото поколение. Ако цената за бизнеса е да имаме повече инфаркти, това за мен е твърде краткосрочна печалба”, каза медикът.