Поверие гласи, че на Илинден морето взима най-много жертви като курбан за Свети Илия. Затова много летовници избягват да влизат във водата. И тази година, на този ден, Черно море взе своите жертви. Вместо две деца, мъртвото вълнение повлече техните спасители.

Трагедията се разиграва на неохраняемия плаж „Липите” край Синеморец. Във водата са влезли семейства с децата си. В морето са и 50-годишният Петър със сина му Филип, на 11 години. На брега е съпругата му Ани. Когато мъртвото вълнение повлича къпещите се, жената от другото семейство почва да вика за помощ.

Петър казва на Филип да излиза от водата и майка му го поема. Веднага след това бащата отива да извади децата и на другото семейство. Успява, но с цената на живота си.

За да спаси двете деца, във водата се хвърля и 48-годишният Христо Стефанов. Двамата мъже не се познават. Но реакцията им е мигновена. „Не може човек, който чува гласа на давещи се деца, моментално да скочи в бурното море и рискувайки своя живот, да спаси децата, които са се давили...това може да го направи един изключителен човек”, заяви Николай Матеев - колега на Христо Стефанов.

Петър Тодоров и семейството му живеели от няколко години в Прага. Бил оперен певец със съпругата си в пражката опера. Почивали на родното Черноморие всяка година. „Герой, но вкъщи е празно...”, сподели опечалената майка на Петър – Дора Тодорова. Тя разказа, че той винаги е бил всеотдаен и готов да помогне.

Ани Тодорова добави, че родителите на двете деца не изказали никаква благодарност за спасяването и дори изчезнали след инцидента. „Искам да им кажа, че не им прави чест...вие го наричате герой, но за такива хора не си струва, наистина не си струва да правиш такова нещо. Защото той остави едно малко дете...”, твърди тя.

Христо Стефанов бил електротехник – работил на летище Бургас. Той е оставил дъщеря на 24 години. Часове преди фаталното спасяване, Христо споделил на съпругата си, че от суеверие в този ден няма да влиза във водата. Когато чува виковете на децата обаче, забравя намерението си. Възхитени от героичната постъпка, на погребението му присъстваха и много непознати хора.