Все повече млади българи предпочитат образованието в чужбина пред родното. По данни на националната статистика зад граница учат близо 30 000 наши сънародници. Нараства обаче броят на чужденците, които избират българското висше образование.

През последната академична година у нас са се обучавали близо 12 000 чуждестранни студенти. Доминираща част са от Турция, следвани от гръцките и македонските студенти. По-малко са от страни като Украйна, Италия и Англия. В България се обучават близо 2000 студенти от Азия, 200 от Северна и Южна Америка и още толкова от Африка.

На този фон близо 30 000 сънародници учат зад граница - почти двойно спрямо чужденците у нас. Най-много българи се обучават в Англия - 7000. Почти толкова избират Германия и Холандия. Към Русия обаче, например, няма интерес.

Годишно близо 70 класа, или 2000 абитуриенти заминават да следват в Обединеното кралство. Иван Бадев учи спортна журналистика в „Юнивърсити оф артс”. „Най-големият плюс от моя гледна точка е, че след това една диплома в чужбина, при връщане в България’ повече тежи, отколкото българската”, мисли момчето.

Интересът към Острова расте и заради гъвкавите социални пакети за студентите. Иван е получил кредит от британското правителство, който позволява на всеки студент, да се издържа сам.

„Офертата е добра. И ако след 20 години не започнеш да изплащаш този кредит, ти го опрощават напълно”, казва момчето и препоръчва следването в Англия на всеки, който има желание да предприеме нещо ново.

У нас обучението за чужденци е по-скъпо от това в някои държави от ЕС. Семестриалните такси започват от 2500 и достигат до 5000 евро. И въпреки това все повече чужди студенти избират българското образование. Сред най-желаните специалности са медицината и техническите науки.

Д-р Набит Хаят е от Сирия. Завършва медицина у нас и в момента специализира коремна хирургия в Александровска болница.

„Най-важното е, че специалистите тука по нищо не отстъпват на специалистите в Европа и света. Аз съм много доволен, че съм тука и се чувствам като у дома”, казва той.

И въпреки че Набил и Иван са на различни позиция за качеството на образованието, двамата споделят общо мнение за това къде ще продължат живота си след следването – в България.