Скандален дует на банкера и собственик на вече фалиралата КТБ Цветан Василев с управителя на БНБ Иван Искров повдигна куп въпроси. Кадрите от любителски видео клип с тяхното изпълнение бяха излъчени от предаването "Господари на ефира".

От клипа не става ясно кога, къде и кой ги е заснел. Вижда се как Василев и Искров са видимо много близки приятели и изпълняват заедно народната песен "Назад, назад моме Калино".

Според наши източници, видеото е заснето през януари 2014 г. и записът е предоставен на „Господари на ефира” от адвоката на банкера Константин Симеонов.

Скандалният им дует беше излъчен в телевизионен ефир в деня, след като Софийският градски съд очаквано обяви фалита на КТБ със задна дата от 6 ноември миналата година.

Не ти трябват врагове с такива приятели

През втората половина на миналата година управителят на БНБ Иван Искров нееднократно коментира пред медиите, че КТБ е била източена целенасочено.

Банкерът пък обвини многократно гуверньора на Централната банка, че е изпълнил нарочна атака за съсипването на банката.

Междувременно, депутати от няколко парламентарни групи призоваха Иван Искров да подаде оставка.

На масата е едно, на масата на несъстоятелността – друго

„Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка”, подчертаха в официална позиция от БНБ.

Според централната банка, Искров „във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона и няма да се поддаде на каквито и да е опити за натиск и отклоняване на общественото внимание”.

В официалното съобщение се посочва още, че БНБ ще обжалва решението за несъстоятелността на КТБ, като ще иска началната й дата да бъде 30 септември м.г., а не 6 ноември м.г. Това би имало ефект върху голяма част от цесиите, с които едри вложители спасиха парите си.

Според медийни публикации, сред засегнатите от промяна на датата би бил и културния министър Вежди Рашидов, който имаше милиони в КТБ.