Читателят на фалшиви новини – „тарикат”, който обаче пада в капана на всеки измамник
Защо у нас властта продължава да флиртува с "жълти" сайтове?
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    4
Евгений Дайнов и Росен Босев
Снимка: bTV

Българинът не е скептичен, той винаги гледа да не се мине, винаги изтъква колко е хитър, но всеки преминаващ измамник може да го излъже. Това според проф. Евгений Дайнов е в основата на успешното разпространение на фалшивите новини у нас. Преди седмица една такава беше на път да предизвика скандал между София и Анкара, след като мнозина повярваха, че турски войски са отказали да напуснат територията на България след учение.

„На този фон, че ти си гявол и по-тарикат от другите е по-лесно да се вържеш. Колкото по-фрапантна е фалшивата новина, толкова по-лесно е да й вярваш – ти си тарикатчето, което знае за какво става дума, докато професорите четат дебели книги и не знаят нищо от реалния живот”, обясни той в студиото на „Тази неделя” и направи паралел с ужким пресметливия герой на Тодор Колев от „Господин за един ден”, който в крайна сметка пада в капана.

Фалшива новина „прати” турски танкове у насИли как сатиричната политическа криза може да стане истинска

Политологът посочи, че трябва да се обърне особено внимание на случаите, в които правителството също произвежда фалшиви новини. „Целта е гражданите да се превърнат в крепостни селяни. Гражданинът е суверен, който формира властта чрез информиран избор. Ако бъде объркан до такава степен, че да не вярва на нищо или да вярва на всичко, той не може да направи информиран избори и не може да си контролира властта”, подчерта Дайнов и допълни, че навсякъде управляващите искат да нямат мандати, отговорности и ангажимент да се отчитат пред народа си.

„Виждам постоянно управляващите как легитимират сайтове и издания, които произвеждат фалшиви новини”, посочи журналистът от „Капитал” Росен Босев. Той припомни, че европредседателството е било рекламирано „през откровено жълти сайтове”, в които в единия момент четеш абсолютно превратно „разкрасена” информация, а в другия се публикува интервю с министър.

Вижте още във видеото!

  • 0
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре