Четиринайсетгодишният русенски пианист Николай Димитров ще свири на гала концерт в "Карнеги Хол" в Ню Йорк на 27 март тази година. Младежът е възпитаник на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе.

Снимка: iStock


Младият талант ще се представи като носител на първа награда в международния конкурс "Ъмерикън протеджей" (American Protege). Отличието е присъдено за джаз импровизациите му върху "Мъртви листа" на Джоузеф Козма, които ще прозвучат пред американската публика.

Пътуването на Николай Димитров до Ню Йорк става възможно благодарение на подкрепата, която му е оказала фондация "Димитър Бербатов".

Снимка: iStock

Това е второ участие на младежа в световноизвестната зала, след като в края на 2014 г. той свири като индивидуален изпълнител и в дуо.

През миналата година Николай Димитров дебютира на сцените на "Роял Албърт Хол" в Лондон, на "Музикферайн" във Виена и на "Опера Бастилията" в Париж като носител на награди от международни конкурси.

Като джаз музикант той участва и на международния джаз фестивал в Банско и в Националната джаз среща в Русе. Преди месец пианистът спечели и голямата награда в категория "Изкуства", присъдена от фондация "Енчо Керязов".