„Чети етикета”: Чужд език за две седмици срещу 60 лв. – истина или измама
Репортаж по зрителски сигнал
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    0
2111548953.jpg

Обещания за бързо научаване на чужд език и почти светкавични резултати – на това се доверява наша зрителка, но вярва, че е станала жертва на измама.

Стандартните курсове за чужди езици отнемат време, но пък гарантират по-добри резултати.

Тя предпочита да скрие лицето си, защото вярва, че е станала жертва на измама.

2111548956.jpg

„Преди коледните празници реших да си направя един подарък, тъй като отдавна съм учила английски език и дълги години не съм го практикувала. Реших да се възползвам, даваха доста големи отстъпки и реших да пробвам”, разказва жената.

Изучаването на чужди езици за две седмици по нов автоматичен метод обещава офертата, която избира тя.

Предложението примамва с редица отстъпки и специални цени – само сега и само за вас. Покана за безплатно тестване на метода обаче е добър начин за събиране на лични данни, предупреждава Борислав Сестримски, специалист по кибер сигурност. Според него това е фишинг страница за лична информация.

2111548957.jpg
Борислав Сестримски

Притисната от обещанията за ексклузивна оферта, нашата зрителка пристъпва към плащането бързо и превежда 60,36 лв. за първото ниво.

С имейл от същата дата фирмата потвърждава получаването на сумата и праща парола за достъп до мултимедийна платформа за изучаване на чужд език.

С изненада жената установява, че в нея има само произволен набор от думи, а уебсайтът обещава повече.

Жената изпраща два имейла с молба за повече информация. Прави опит да си върне и парите, както предполагат условията на уебсайта, но отговор няма и до ден днешен.

На посочения телефон за връзка сигналът е свободен и никой не вдига.

2111548955.jpg

Направихме проверка кои са хората, които стоят зад уебсайта и дават обещания за гарантиран успех. Започваме с Харолд Линберг – политолог, който свободно владее 22 езика. Посочен е като автор на разработения метод за скоростно изучаване на чужд език.

2111548958.jpg

Намираме информация за футболист с името Харолд Уинбърг, но няма и следа от политолог с фамилия Линберг. Вместо това откриваме, че снимката му се продава в портал за авторски фотографии или иначе казано – човекът може да бъде полиглот, учител, професор и всичко, стига да сме си платили.

2111548959.jpg

Г-жа Мария Любенова, посочена като една от първите, в България, които са се възползвали от двуседмичния метод за автоматично изучаване се оказва симпатична манекенка в същия сайт. Откриваме я под името Мари Лалошакова.

2111548960.jpg

Проверяваме и Атанас Попов, който гарантира за метода като ръководител на школа за чужди езици в София. Откриваме неговата снимка отново в уебсайт за фотографии, а в коментарите под обявата във „Фейсбук” виждаме по-скоро негативни мнения.

Заедно с помощта на кибер специалиста Борислав Сестримски се опитваме да разберем повече и откриваме, че сертификатът на сайта е със срок само за една година, което ясно подсказва, че собственикът няма намерение да го поддържа дълго време.

Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите поясни, че вече са започнали работа по този сигнал, но за момента не могат да открият собственика на уебсайта.

КЗП са направили и контролна покупка на пакет и би трябвало да получаш флашпамет с учебник по пощата, като се надяват така да разберат адреса на собственика на измамния уебсайт.

Можем ли наистина да научим език за две седмици?

Експертите са категорични, че в рамките на две седмици човек може да научи базови „спасителни пояси”, но в никакъв случай няма да владее свободно езика.

„Дори и да научат 100 думи, когато не знаят в каква ситуация и как да се използват, няма как да бъдат самостоятелни”, поясни Мария Момчилова.

По думите ѝ има ускорени курсове, които обаче са много натоварващи и дават основни умения за употреба на чужд език.

  • 4
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре