Каква е разликата между слънчеви очила за 3 лв. и за 300 лв. и как е възможно да се продават очила само за няколко лева? Отговор на този въпрос потърси Биляна Гавазова в рубриката „Чети етикета“.

Наш екип тества очила от различна ценова категория. Част от тях се оказаха без необходимата защита на очите от ултравиолетови лъчи. Най-евтините детски очила пък са дори опасни.

На пазара екипът ни попадна цени от 5,90 лв. до 10 лв. за брой дамски или мъжки очила и 3 лв. до 9,99 лв. за детски очила.

Закупихме няколко от тях и ги подложихме на тест в оптика, заедно с много по-скъпи чифтове, например за 150 и 1500 лв.

Оказа се, че уредът отчита 100% защита и при очилата от 5,90 лв., и при тези от 150 и 1500 лв.

Вижте целия експеримент във видеото:

Разлики обаче има и те са в материалите, обясняват специалистите.

„Вижда се, че има разлики на пипане. И евтините, и скъпите очила предлагат UV защита, но в единия случай материалите са много по-качествени и лещата пази очите, а по-евтините очила са доста по-нискокачествени, с обикновeна пластмаса. При всички случаи окото ще се тормози повече при по-евтините материали“, обясни оптикът Христо Христов.

Истински капани залагат определени онлайн сайтове за пазаруване, които предлагат ментета реплика на популярни марки. Там защитите са нулеви, предупреждават експертите.

Снимка: bTV

В студиото д-р Галина Димитрова – офталмолог от Александровска болница, подложи част от евтините очила на нов тест – с диоптричен апарат със спектрален фотометър.

Резултатите бяха малко по-различни – защита под 100% и различна на отделните стъкла на един и същ чифт.

До 5% пропускане на UV лъчи е допустима стойност, но все пак държим на 100% защита, каза д-р Димитрова.

Навлизането на UV лъчи през по-тъмна плака, която причинява и разширяване на зеницата, е по-вредно, отколкото неносенето на очила, тъй като навлизат повече лъчи, отколкото ако човек използва естествените си защити към ярка светлина – жумене, свиване на зеницата и т. н., посочи тя.

Снимка: bTV

Използването на очила без пълна защита от деца е абсолютно недопустимо. Като очни лекари задължително насочваме родителите към специализирани оптични магазини, каза още д-р Димитрова.

По думите ѝ важно е качеството на материала. От една страна рамката може да предизвика алергии, но най-вече стъклото трябва да осигурява не само 100% защита, но и достатъчно ясен и контрастен образ.

Мирослав Йотов от Държавната агенция по метрология и технически надзор, съобщи, че от 909 проверени видове очила, 259 са били несъответстващи, т.е. без цена и маркировка или без инструкция за употреба, а 71 вида очила са спрени от продажба.

Снимка: bTV

Ако очила нямат цена и маркировка, това е първият видим белег, че не отговарят на европейските стандарти за безопасност, посочи той.

Некачествените очила може да увредят зрението, допълни Йотов, като посочи, че първият симптом е дискомфорт, а впоследствие – дисбаланс и главозамайване.

Д-р Димитрова допълни, че неподходящата рамка също може да попречи на предпазването на очите.

Вижте целия разговор във видеото:

Какво трябва да знаете, преди да закупите слънчеви очила?

Има пет категории – от 0 до 4, според светлината, която пропускат. Докато някои от тях се подходящи при облачно време и като моден аксесоар, други не се препоръчват за шофиране, например, и дори може да бъдат опасни.

Вижте повече за отделните категории във видеото:

Всъщност най-важната задача на слънчевите очила е да предпазват от UV лъчите, макар самите лъчи по принцип, в малки дози, да са полезни и да спомагат за образуването на витамин Д в организма.

Обикновено антиUV плаките на слънчевите очила са от стъкло, пластмаса, акрил или полиуретан.

Освен UV протекцията, стъклото може да има различни покрития, оцветяване или поляризация. Важно е да се знае обаче, че степента на затъмнение на очилата не съответства на UV защитата.

Вижте повече във видеото:

  • „Чети етикета”: Козунакът за Великден от магазина – без изкуствени оцветители, но с много добавки
  • „Чети етикета”: Ще решат ли шкафчетата в училище проблема с тежките раници?
  • „Чети етикета”: Какъв е алкохолът, който се предлага в интернет?
  • „Чети етикета“: Какъв е въздухът, който дишаме
  • „Чети етикета”: Има ли хормони и антибиотици в пилешкото?
  • „Чети етикета”: Как да изберем зимните гуми?
  • „Чети етикета”: Какви са обезщетенията при лекарска грешка?
  • „Чети етикета“: Колко тежи ученическата раница
  • „Чети етикета”: Има бум в използването на хомеопатични продукти в България
  • „Чети етикета“: Откриха тежки метали в замразената риба