С възстановка на епичните боеве на връх Шипка, открит урок по родолюбие, туристически поход, изложби и живи картини, пресъздадени от патриотични сдружения, днес се отбелязва 139-годишнината от Шипченската епопея.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки с участието на българското опълчение през Руско-турската война 1877 – 1878 г. Боевете, които се водят от 9/21 до 13/26 август 1877 г. между защитниците на прохода под командването на ген. Николай Столетов и многократно превъзхождащия ги по численост корпус на Сюлейман паша, влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Заради честванията от 10:00 ч. до 22:00 ч. през прохода Шипка ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

Транзитният трафик ще се пренасочва през Дебелец, Прохода на Републиката и Гурково.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през с. Поповци и с. Донино, обходния път на град Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.

Вижте повече за празничната атмосфера на върха във видеото:

Празничната програма започна в 7:45 ч. с панихида в памет на загиналите, отслужена от габровски свещеници на Соколския манастир.

Туристическият поход към върха тръгна в 8:45 ч. от четири точки – от Соколския манастир, от местността Узана, от местността Бивака и от град Шипка.

В 9:30 ч. са превърналите се в традиция състезания по изкачване на 894-те стъпала към Паметника на свободата и по ориентиране.

Снимка: Аз, репортерът

Между 10:30 и 15:00 ч. ще се представят различни живи картини, чрез които хората ще съпреживеят моментите от Шипченската епопея. Ще има посещение на бойните позиции с екскурзовод, демонстрации на стрелкови и строеви умения.

Западно от Паметника на свободата от 10:30 до 17:00 ч. ще има и детска работилница.

След официалната част националното дружество „Традиция“ ще пресъздаде чрез възстановка епичните боеве на воините, отбранявали върха. Ще бъде направена демонстрация на строеви и стрелкови умения на българско опълченско отделение.

Дружеството организира и фотографско ателие „Влез във военна щабна палатка“ до барелефите в подножието на Паметника на свободата. Между 10:00 и 12:00 ч. гостите на празника бяха черпени с приготвен във военно-полева кухня руски войнишки борш.

Входът за музейната експозиция при Паметника на свободата на връх Шипка днес е безплатен.

Гостите могат безплатно да посетят и Командния пункт на ген. Столетов и Зимната войнишка землянка, намиращи се на 1 км северно от връх Шипка.

Вижте пълната програма на събитията тук