Днес честваме 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Обявено в Пловдив, столицата на Източна Румелия, то е координирано от Българския таен централен революционен комитет и е подкрепено от княз Александър I.

Въпреки съпротивата на Русия Съединението получава и международно признание. Между България и Османската империя е подписан договор, според който Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация и армия. 

Днешният празник ще бъде отбелязан с редица събития в цялата страна.

„Вярвам, че българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението”, заяви държавният глава Росен Плевнелиев в официалното си обръщение по повод празника.

„Преди 131 години нашите предци издигнаха своя глас и показаха на света, че пред българския народ има само един път и те са готови да го извървят докрай – пътят на националното обединение, на стремежите на нашите възрожденци и революционери, на заветите на Апостола на свободата Васил Левски”, каза още президентът.

„Нека тяхната решителност и безкористност ни дават сили в стремежа да изградим модерна и просперираща България”, призовава Плевнелиев.

„Българите са надживели много империи и България ще продължи да я има въпреки всички премеждия, защото народът е показал, че знае как и може да извоюва онова, към което се стреми, и въпреки трудностите и потенциалните тежки последици – да постигне целите си. Затова 131 години по-късно делото на участниците в събитията около 6 септември 1885 г. не е забравено”, казва министър-председателят Бойко Борисов в поздравлението си по случай празника.

Вижте още във видеото:

Обединен народ ли са българите?