Днес честваме 108 години от обявяването на Независимостта на България. На тази дата през 1908 година страната отхвърля васалната зависимост от Османската империя, наложена й от Берлинския договор.

С този акт се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. България става царство и пълноправен участник в международните отношения.

Празникът по традиция ще бъде отбелязан с редица чествания в цялата страна. Символични са празненствата във Велико Търново, където в църквата „Св. Четиридесет мъченици" княз Фердинанд прочита специален манифест, като приема и титлата „Цар на българите".

Света литургия в ранното утро огласи църквата . Същинските тържества започнаха с освещаване на бойните знамена. Камбанен звън от хълма Царевец предизвести празничното шествие към пирамидата на Независимостта.

Снимка: Ладислав Цветков

Българският трибагреник се извиси високо над Царевец и вълната от празничност се понесе към центъра на града.

По традиция ще се състои празнично шествие, в което ще участват военни духови оркестри от България, Македония и Гърция.

В рамките на тържествата ще се състои официалното откриване на реставрираната крепост "Трапезица" от 15.00 часа. Ще присъстват представители на изпълнителната и местната власт.

Празничният ден ще завърши с тържествена заря-проверка и с аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Тържествено честване със Софийския духов оркестър и военен ритуал на националната гвардейска част ще има и на площад "Княз Александър Първи" в София .

В столицата днес общинските музеи са безплатни.