Черният лешояд трябва да се завърне в България. Това предвижда проект за 3 млн. евро, финансиран от Брюксел. Той ще се изпълнява от неправителствени организации от четири европейски държави.

Проектът, наречен "Светло бъдеще за черния лешояд", предвижда през следващите 7 години у нас от Испания да бъдат докарани 48 птици, които ще бъдат пуснати в три области. Страната ни чака повече от десетилетие, за да получим птици от испанската област Екстремадура, където е най-голямата популация на черен лешояд.

За подобряване на изхранването на лешоядите ще бъдат подпомагани местни животновъди в района на източна Стара планина, Източни Родопи и Югозападна България.

Синхрон Ивелин Иванов - Зелени Балкани:

„Много важен елемент е пуснатите от нас птици да не пострадат по някакъв начин. Заплахите са ясни - отстрел, бракониерски, използване на отровни примамки и най-така нова и съвременна заплаха е проблемът с електропреносната мрежа, където кацайки лешоядите биват убивани от високото електричество”, обясни Ивелин Иванов от „Зелени балкани”.

От организацията разчитат на съвместна работа с електроразпределителните дружества за обезопасяване на електропроводи, на горските служби и на съдействие от страна на ловците.

У нас гнездящи черни лешояди няма от близо 60 години. В Червената книга на България видът е със статут – изчезнал.