Нека да си припомним кои казваха какво може и какво не може в карикатурата. Това бяха комунистите от 1945 г. до 1990 г. Те съдеха карикатуристи и дори убиха един – Райко Алексиев. После дойде управлението на г-н Бойко Борисов, което също казваше какво трябва и какво не трябва. Той също се обиждаше по някакъв начин, че е изобразен по-дебел или по-грозен отколкото е всъщност. След това се появи още една организация, която казва какво трябва и какво не трябва да се рисува.

Това каза карикатуристът Чавдар Николов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Срещу него беше подадена жалба в Комисията за защита от дискриминация, след като той нарисува карикатура за инициативата на Министерството на образованието и науката да дава стипендии на ромски ученици. Жалбата е подадена от Станислав Додов от онлайн списанието DVersia.net и в нея се казва, че рисунката уронва достойнството на ромската общност в България, изобразявайки нейните представители като мръсни, грозни и просещи от държавата. Самият Додов не пожела да се включи в предаването.

Дискриминационната линия я слага [министърът на образованието] г-жа Меглена Кунева с решението по този начин да бъде направено поощряване на деца от ромски произход за по-високи успехи, за да завършат средно образование. Средното образование е задължително, доколкото знам, до 16 години, което включва девети и десети клас“, каза Николов.

За съжаление приемам тази жалба малко като донос. Въпросът със стереотипите е много съществен в карикатурата. Ние често използваме клишета, за да може посланието, с което сме натоварили някаква рисунка, да стигне по-бързо до хората. Ако то стигне бавно и мудно, ефектът е никакъв, посочи гостът.

Карикатурата произлиза от глагола caricare, което значи „преувеличавам“. Ние може да преувеличаваме в едната или в другата посока.

Аз направих и една друга карикатура, за да покажа точно това нелепо сравнение, използвайки клишета:

Желанието ми е да се види, че по такъв начин никой няма да разбере за какво става дума, дори с текста, който остава. Разликата е над 100 хил. гледания, посочи Николов.

На въпрос защо в XXI в., трябва да си говорим как трябва да изглежда една карикатура, гостът отговори: „Може би от необразованост. Така си го обяснявам. Човек трябва да има някаква подготовка, за да гледа дори такова изкуство, предназначено за масова публика. Ние обиждаме ли се от това, което Алеко написа за Бай Ганьо? Защо да се обиждаме? Все още виждаме примерите тук около нас. Това е пример за самоирония, което е последната степен на нашето изкуство“.

Карикатуристите винаги го отнасят първи, защото посланието им достига много лесно до хората. „Ужким езикът е универсален, но човек трябва да бъде подготвен дори за това, за един привидно универсален език. Ние обикновено постигаме някакъв вид истина или някакъв вид послание чрез перфектна деформация“, каза Николов.

Според него това, което героите в рисунките му не могат да преглътнат, е, „че се виждат в огледало и желанието да счупят огледалото е малко нелепо. Разни хора, разни идеали“.

По думите му е нелепо, че преди половин година, когато нарисува карикатура със свински опашки срещу т.нар. Динковци, беше определен като антифашист, а сега – като фашист.

Снимка: bTV

Запитан дали жалбата ще го накара да се замисли как ще изобрази ромите следващия път, той отговори, че ако карикатурата с аристократи добие известност колкото първата, „може би ще ги рисувам вече като аристократи“.

За стипендиите за ромски ученици, Николов посочи: „В девети клас за успех 3,50 трябва да получите 30 евро, а за успех 5,50 получавате между 20 и 25 лв. За съвсем отличен успех в същите класове, до които образованието е задължително, получавате 50 лв. – това е максимумът на стипендията. Всичко беше направено по един недобре обяснен начин. Спомняте си какво стана с ромското включване. Не знам дали г-н Додов и неговото списание са пращали протести къде са отишли тези пари“.

В самата инициатива за стипендиите той вижда предизборна кампанийност. „От 2002 г. досега на студенти от ромски произход са раздадени над 2600 стипендии и никой не е разбрал. Не е имало избори, може би, за да се съобщят тези неща и аз не съм правил такава карикатура. Но когато се правят ужасяващо нелепи стъпки в политиката, ние реагираме по начина, по който можем да реагираме“.

Вижте целия разговор във видеото: