Частните детски градини и училища масово не желаят да получават държавна субсидия. Тази възможност беше дадена вчера, след като депутатите я одобриха в Закона за училищното и предучилищното образование.

Според новия закон от 2018-а година градината може да получава държавна субсидия, ако пожелае. Задължава се обаче да събира такси от родителите само за дейности извън финансираните от държавата, както и да обучава безплатно 20% от учениците.

Право на държавна субсидия ще имат децата във възрастта за задължително образование - от 5 години до 12-и клас.

Майки на деца от градината обаче не желаят да се възползват. Причината е задължението 20% от децата да се обучават безплатно. Все още ще се изясняват правилата за прием, но местата за определени за деца със специални образователни потребности, социално слаби и талантливи.

"Кой е този човек, който ще дойде да каже кое дете е талантливо и кое не е", попита Стефка Добрева, майка.

Родителите се страхуват, че таксите ще скочат, вместо да паднат. От ръководството обясняват, че в предучилищна възраст са 50 деца. Ако искат да ползват държавна субсидия, трябва да осигурят безплатно обучение на 10 от тях. Питат кой ще плати сметката.

„Субсидията, която ни се осигурява, е 140 лева и ние трябва да намалим таксите с толкова. Но за тези деца ние ще получим само 140 лева. А останалите”, пита Илонка Горанова, директор на частна детска градина.

Изчисленията на просветното министерство сочат, че ако всички частни детски градини и училища решат да се възползват от субсидията, ще бъдат необходими малко над 13 милиона лева - 10 за учениците и 3 за децата в детските градини.

Обсъждането на законопроекта за училищното и предучилищното образование продължава.