Един от най-пренаселените затвори у нас, Варненският, ще бъде разтоварен. Част от обитателите му ще бъдат преместени в обновеното затворническо общежитие в село Разделна.

Всяка една килия разполага със собствен санитарен възел, по пода има теракот. Има три легла, като се спазва изискването за поне 4 кв. м. пространство за всеки затворник. Килията разполага също с маса, отделна мивка и гардероб за затворниците.

В момента в основното тяло на варненския затвор има около 400 души, при положение, че той е направен за около 300 лишени от свобода. Около 100 от тях ще бъдат преместени в Разделна.

След ремонта общежитието е с нова отоплителна система, столова, обновен параклис. И нови наказателни килии.

„Последните 4-5 години броят на лишените от свобода намалява и към настоящия етап общо взето отговаряме на условията", коментира и.д. главният директор „Изпълнение на наказанията” Свилен Цветанов.

Целта сега е да се подобрят условията за затворниците, които са общо над 7000. „Процесът е взаимосвързан с оглед на това, ще бъдат ли и могат ли да бъдат в тези условия тези лица превъзпитани", подчерта зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

Обновяването на общежитието в Разделна струва близо 1.7 млн. лева, осигурени безвъзмездно от Норвежкия финансов механизъм. По проектът се обновяват общо 10 затворнически обекта у нас на стойност от 15 млн. лева.