4-5 пъти по-слаба реколта от царевица очакват стопаните в Старозагорско. Това поставя в риск изхранването на животните в региона. Ще последва ли скок в цената на млякото и месото?

В старозагорското село Боздуганово не е валяло от месец май. Резултатът е огромни пукнатини в земята, но това не е най-страшното - реколтата от царевица тази година ще бъде четири-пет пъти по-малко от миналогодишната. Защото е суша и защото вече няма начин да се напоява изкуствено.

В района на Боздуганово Танчо Колев отглежда 500 декара царевица. Въпреки скъпите и устойчиви семена по всичко личи, че тази година ще прибира слаба реколта.

Около тон царевица от декар извадих, сега в момента се очертава, около 200 килограма, ако извадя, извадя, заяви той.

Лошите добиви и от ечемик, съчетани със слабата реколта от царевица, може да доведат до недостатъчно фураж и поскъпването му.

„За овцата е необходимо за годината някъде около 150-200 килограма фураж, за да се изхрани една овца за цялата година, а за дойните крави е необходимо около два тона и половина. Ами значи, ще изкараме по-слаб добитък напролет”, допълни Колев.

Стопаните се надяват на повече валежи догодина но и настояват да се възстановят системите за напояване.

Факт е, че тази година ще има недостатъчно количество фураж или този фураж ще бъде по-скъп. Това според фермерите няма да се отрази на крайната цена на месото и на млякото. По простата причина, че на пазара се продават заместващи продукти.