Преди 2 дни на емблематичния кмет с дебелия златен ланец, кмета на Галиче - Ценко Чоков беше повдигнато обвинение за ръководител на организирана престъпна група. Чоков беше обвинен още за лихварство, рекет и нанасяне на средна телесна повреда.

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че „най-накрая ще има възмездие за жителите на Северозапада", тъй като по думите му престъпната група е била брутална и е държала в страх цялото население в региона.

Кой точно е кметът на Галиче, при положение, че през последните години името му се появяваше в новините ту с героичните, ту с безобразните му постъпки.

Кой е той?

Побойник или закрилник на онеправданите? Обикновен чиновник, политичеси номад или местно страшилище, облечено във власт? Кой е Ценко Чоков и защо печели кметското място избори след избори вече 15 години?

Годината е 1991 г. Ценко Чоков се кандидатира за кмет на Галиче от СДС. Кмет на селото обаче става четири години по-късно - с бюлетината на БЗНС - Мозер. Успява да спечели, въпреки че няколко месеца преди изборите прострелва с пистолет двама младежи на пазара в с. Бутан. Но това е само началото на кървавите разпри, в който е замесено името на Чоков.

Снимка: bTV

Само 2 години от началото на първия си мандат подава оставка. Месец по-късно решава, че греховете му са изчистени и може да заеме кметския стол отново. Съселяните му обаче не мислят така. И Ценко Чоков губи.

Желанието да управлява селото не стихва и тогава. Две години по-късно Чоков участва в местни избор с кандидатура, издигната този път БЗНС-НС. Срещу него СДС предлага Васил Овньов. Но битката е с предизвестен край. Така Ценко си осигурява още един мандат.

Снимка: bTV

Кариерата му е временно прекратена след ареста му за побой на негов съселянин през 2002. 5 години по-късно е избран за кмет от Демократическата партия, през 2011 печели като кандидат на ГЕРБ, а на последните избори кандидатурата му е издигната от ДПС.

От прасетата от джиповете

Днес нищо в Чоков не напомня за миналото на кмета. Започнал с гледане на прасета, държал заведение в центъра на селото, а сега - собственик на ниви, обори и сградата на бившето ТПК в селото, младежкият дом в Галиче.

Съселяните му твърдят, че ток за поливане на нивите си не плаща. А с броя на мандатите се увеличава и имуществото му.

Снимка: bTV

Вечният кмет носи тежки златни вериги, кара лукзозни автомобили и празнува изборните победи с тежки трапези и фолкритми по няколко дни. И повтаря, че всичко постига с труда си. Не обича медиите.

Крими сводка

Според местните жители и медии през 2000 г. Чоков започва връзка с 16-годишна ученичка. След като родителите й в знак на несъгласие с любовта между техния връстник и дъщеря им забраняват на момичето да излиза от вкъщи, семейният им автомобил е направен на решето с автомат "Калашников". И това е само част от хрониката на запалени автомобили, пребити или вързани за стълбове хора, опожарени постройки.

Снимка: bTV

За всички тях наказани няма. А хората говорят, че кметът се бори с престъпността, като се разхожда нощем из селото. С бронежилетка и автомат.

Чоков има съпруга - Цветелина и двама сина - Мартин и Спас. Лятото на 2015 година отново влезе в новините с иницативата си да закара пенсионерките от Галиче на предизборно море на негови разноски. 

Снимка: bTV

В началото на тази година Галиче се раздели на две групи - "за" и "против" кмета. Едните поискаха затвор заради нанесен побой за сина му - Мартин, и оставка за самия Чоков. Другите настояваха кметът да продължи да пази селото им.

След ареста

В момента кметът на Галиче се намира заедно със сина си Мартин в следствения арест след спецакция на ГДБОП. Обвинен е за лидер по думите на главния секретар на МВР Георги Костов на "висококонспиртивна престъпна група, изключително брутална и държаща в страх цялото население на региона."

Днес съдът ще реши дали Чоков и 7 от сочените за негови приближени остават под стража.

Пред камерата на bTV близките на двама от арестуваните – Сали и Кристин Касъмови (вторият е областен лидер на ДПС-б.р.), заявиха, че все още не знаят защо са задържани двамата мъже. „Ние нямаме нищо, от нищо не се притесняваме, не сме милионери, не сме бандити”, каза съпругата на Кристин Натали.

Жената на Сали пък разказа, че в 6:30 в къщата им са влезли тежко въоръжени полицаи, които разбили вратата с чукове и са изплашили децата.

Майката на двамата Анифе допълни: „Имат си работа, по принцип (...) Не са лихвари, ние с такива неща не сме се занимавали в тази къща”.

Натали се оплака, че 50 човека в Галиче непрекъснато подават жалби срещу тях и непрекъснато трябва да пишат обяснения в полицейските управления. Един от сигналите бил даже за проповядване на радикален ислям.