Издръжката на живот в България намалява за първи път от 25 години. Средно за миналата година понижението е с 0,6% и възлиза на 561,88 лв. месечно на човек от четиричленно семейство.

Сред причините са по-ниските цени на петрола, ниската инфлация в еврочленките, както и спада в цените на тока от края на 2013 и началото на 2014 г.

За да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище и да се храни съобразно необходимите норми, месечните доходите на четиричленно домакинство (двама възрастни с две деца) трябва са около 2247 лева, показва анализа на КНСБ.

Данните на НСИ за домакинските бюджети показват, че средномесечният общ доход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2014 г. намалява с 3.7% на годишна база и достига среден размер около 398 лв., което представлява 70.9% от необходимите средства за издръжка на живота.

С общ доход на 1 лице от домакинството до размера на минимална работна заплата 340 лв. са 52.3% от домакинствата в страната (около 3 млн. 773 хил. лица). Наблюдава се увеличение с 26% или с около 779 хил. лица спрямо същия период на 2013 г., което основно се дължи на увеличаване на минималната заплата от началото на 2014 г.


С общ доход на 1 лице от домакинството до 251 лв. са 25.8% от домакинствата в страната. В абсолютно изражение са над 1 млн.861 хил. лица. С общ доход на 1 лице от домакинството от 341 до 562 лв. са 28.4%, това представлява около 2 млн.049 хил. лица. Техният дял намалява с около 729 хил. лица спрямо същия период на 2013 г.

Домакинствата с общ доход на 1 лице над издръжката на живот (562 лв.) са около 19.3%, което представлява около 1 млн. 392 хил. лица. При тази група се отчита намаление с около 50 хил. лица, когато обхваща около 20% от домакинствата.

Запазва се тенденцията наложила се вече втора година около 80% от домакинствата в страната да живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота.


Семейство Найденови е класическото българско семейство - с две деца-ученици. И двамата съпрузи работят, и двамата имат постоянни доходи. Но семейният бюджет разчетен до стотинка.

„Принуден съм да работя на няколко места, за да съумявам да осигурявам някакъв комфорт и стандарт на семейството си и така общо взето вероятно всеки прави в България”, казва съпругът Стилян.


Доходите на семейство Найденови са под средната издръжка на живот. „Като сложим чертата на финала, остават много малко парички, даже не знам на някого дали остават”, допълва съпругата Диана.


Последните три месеца поскъпват зеленчуците, хляба, кафето и чая. Но поевтиняват месото, плодовете, маслото, олиото и захарта. Плащаме повече за отопление, ток, дрехи и обувки. На семейство Найденови тежат и извънкласните дейности на децата. Мартин тренира тенис, а по-малкият Ради е запален футболист.