Шефът на ОДМВР – Велико Търново ще бъде понижен, а предшественикът му също ще отнесе наказание заради провалената спецакция в Лясковец. Това стана ясно от думите на силовия министър Цветлин Йовчев при представянето на резултатите от проверката по случая.

Той защити действията на предишното професионално ръководство на МВР в лицето на главния секретар от времето на ГЕРБ Калин Георгиев, който беше атакуван яростно от управляващите заради това, че не е провел операцията в Лясковец още през 2012 г.

На 14 март т.г. психичноболният Петко Петков откри огън по барети, които бяха дошли да го арестуват в жилището му. В резултат един спецполицай беше убит, а трима бяха ранени.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров хвърли цялата вина върху двама антимафиоти от Велико Търново, които са разузнавали района ден по-рано и са били видени от Петков. По думите му те не съобщили за контакта си с въоръжения мъж и така отрядът от СОБТ е попаднал на засада на следващата сутрин.

„Двамата, които са снимали предния ден и не са докладвали, вероятно при тях ще отидем към дисциплинарно уволнение. Ще бъдат наказани и редица служители на по – ниски нива. Не се предвиждат каквито и да е мерки по отношение на СОБТ”, подчерта Йовчев.

Последното идва на фона на обвинения от опозицията и експерти, че операцията е била зле планирана и елитният отряд е разчитал на разузнавателна информация от местни полицаи, които даже не са наблюдавали периметъра буквално часове преди щурма.

По думите на Йовчев шефът на ОДМВР в старопрестолния град Христо Христов ще бъде сменен от заеманата позиция, защото заедно с предишния ръководител на дирекцията не са упражнили достатъчен контрол.

В проверката на случая „Лясковец” са изследвани 3 насоки – разрешението за носене на оръжие и последващите действия, след като е изтекло това разрешение, действията по планирана операция през 2012 г. и планирането и провеждането на тази през 2014 г., заяви Йовчев.

По отношение на направеното преди две години, Йовчев разказа, че на място са били изпратени служители на СОБТ. Той защити предишния главен секретар на МВР Калин Георгиев, като посочи, че не е имало нарушения в указанията му за изземане на оръжието на Петко Петков.

„В резултат обаче на тези указания на Калин Георгиев не е произтекло нищо, не са били предприети необходимите действия, няма отворени оперативни дела, няма ползвани оперативни средства, единствено е изпратен районният инспектор, което е несериозно. Смятаме, че както тогавашният директор на ОДМВР не е изпълнил своите задължения, така и сегашният не са изпълнили действията на тогавашния главен секретар Калин Георгиев", категоричен беше Йовчев.

По думите му Светлозар Лазаров е бил запознат със случая едва на 20 февруари т.г. и „издал разпореждания, които са адекватни и е направил всичко, което е трябвало да направи, за да се реши проблемът”.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"