През 2016 г. добрата стара Великобритания поиска да се отдели от нова Европа, а в родината на шоубизнеса – САЩ, един шоумен се издигна до президент. Затова съвсем неслучайно думата на тази година на големите промени е „постистина“. Според Оксфордския речник постистина описва обстоятелствата, при които общественото мнение е плод на субективните емоции, а не на обективните факти.

Наистина ли емоциите могат да изкривят истината? И как многовековната демокрация на Великобритания, например, го допусна?

„Борис Джонсън е много, много типичен случай, защото той е продукт на Оксфорд. Това място, което генерира политическия продукт, но той е продукт и на една особена оксфордска институция – „студентския съюз“. Там всъщност хората биват тренирани общо взето като в една софистка школа да защитават всякакви тези, те са или от едната, или от другата страна. Джонсън, според мен, се отнесе към брекзит точно по този начин, предвид изтеклата информация, че той всъщност е бил подготвил две статии – едната в защита, другата – против брекзит, и в последния момент е решил коя от тях да пусне“, коментира политологът доц. Даниел Смилов.

Постистина се отнася към този тип отношение към истината – инструментално, което на практика ти помага да избуташ своята кариера или да постигнеш политическите си планове без дълбоко отношение към реалността, добавя Смилов.

Според психоаналитика доц. Орлин Тодоров авторитетът на политик, граден върху лична амбиция и стъпил върху емоциите на суверена, не може да е много дълбок, но може да подпали огромни маси.

„Днес за нас голямото изпитание е нарцистичната личност. Съвременното общество като че ли все повече произвежда хора, които се очаква да бъдат нарцистични, много пробивни, много активни, дори грандомански настроени, неотстъпчиви и понякога – твърде много идеалистични“, казва Тодоров.

„Действително Великобритания и Америка дадоха тон на този вид изпразване от съдържание на истината в дебата и в политиката. При тях обществото много по-трудно може да се разтърси из основи обществото“, коментира проф. Кристиан Банков, зам.-ректор на Нов български университет.

По думите на доц. Даниел Смилов „най-общо можем да кажем, че става дума за криза на авторитети. Просто хората вярват не на тези, на които са вярвали досега. И точно на този тип експерти авторитетът като че ли спада и те биват заменяни от медийно генерирани експерти“.

Вижте във видеото как се стигна до раждането на постистината, какъв е съвременният човек: