Хиляди тонове отпадъци се изхвърлят в природата всяка година, а рисковете за околната среда от разпиления навсякъде боклук са огромни.

Преди четири години под егидата на bTV цяла България се обедини в доброволческата кампания „Да изчистим България Заедно”. Мисията - страната да стане по-чиста!

На 4 юни ще бъде петото поред голямо чистене.

От 2012 г. по данни на еко министерството в рамките на инициативата са събрани близо 77 хил. тона отпадъци. В инициативата са се включили над 1 млн. и 200 хил. доброволци от цялата страна. Всеки пети българин има принос в „Да изчистим България заедно”, а резултатите са видими.

Статистиката отчита още, че над 6000 нерегламентирани сметища и замърсени зони са изчезнали от територията на страната в резултат на инициативата. Тази година денят на голямото чистене е 4 юни. Идеята е да посрещнем Световния ден на околната среда 5 юни в една по-приветлива България.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази година кампанията ще бъде насочена към защитените територии в България изключително ценни от гледна точка на опазването на био разнообразието, това са територии скъпи за всички нас”, пояснява Ивелина Василева, министър на околната стреда и водите.

Сред защитените територии е и природен парк Витоша. Почистването му вече години наред има видими резултати. Сава, който всяка година се включва с доброволците все още си спомня как дере в района на местността Бяла вода в планината е било превърнато в нерегламентирано сметище, в почистването на което са се включили близо 100 доброволци преди две години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Отпадъци от всякакво естество - строителни, битови, автомобилни, чували с тухли и керемиди и с какво ли не. В рамките на инициативата сме извозили 18 кубика - това са към три камиона боклуци”, пояснява той.

Като терен, който остава чист след многогодишната кампания от природен парк Витоша отбелязват и района около Драгалевския манастир. Вече няма и следа от нерегламентираното сметище почистено от доброволци в рамките на кампанията „Да изчистим България”.

Районът около манастира тази година няма да бъде изрично включен сред терените на Витоша, които ще бъдат почиствани от доброволците в рамките на кампанията.

Снимка: btvnovinite.bg

Еколозите отчитат, че опазването на природата чиста е „заразно”. „Забелязваме, че когато човек види нещо мръсно пълно с отпадъци той решава, че неговия отпадък няма да направи голяма беля и няма да е от значение, а когато види нещо чисто по-рядко ще реши да изпълни там отпадъците си”, пояснява Дарита.

Трайни резултатите от голямото почистване има и в други части страната. Подстъпът към пещера Снежанка е мястото, което се е запазило чисто година след като е било включено в кампанията „Да изчистим България”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаше строителни материали, битови отпадъци, имаше и такива, които са от сервизите в града, но с помощта на всички туристи и най-вече на общината, която има техника, се справихме и на това място тука направихме беседка”, казва Георги Киев, председател на туристическо дружество „Купена”.

Кольо Йорджев от Ротари клуб - Габрово е сред хората, които имат заслуга за чистия вид на прохода Шипка. С други доброволци вече се е включвал в почистването на района. 71-годишният мъж с радост се връща към терените, на които е работил в рамките на инициативата „Да изчистим България”, защото те са останали трайно чисти.

Снимка: btvnovinite.bg

И след всички примери, които показват как природата у нас става все по-чиста с доброволческата инициатива отчитаме и икономически ефект. „Почти половин милион евро спестени от бюджетите публичните на общини и на институции, които имат грижа за почистването”, пояснява Мария Лазарова.

И въпреки добрите резултати и тази година има места, които се нуждаят от почистване. В природен парк Витоша едно от местата, на които ще се чисти е районът около почивен дом Родина - туристически обект, които от години не посреща туристи. От времето, в което е бил действащ обаче все още има видими следи - натрупаните с години отпадъци са разпилени в района, а в деня на голямото почистване се очаква да пристигне техника, която да извози контейнерите с отпадък.

Другото място, което тази година ще има нужда от почистване е около  паркинга на Златните мостове. „Призоваваме хората да дойдат пеша или с велосипеди, за да избегнем струпване на много коли на паркинга”, каза Мария Петкова от дирекцията на природен парк Витоша.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред доброволците, които ще се включат в голямото почистване в столицата е и Леона, която въпреки че учи икономика участва и в еко клуб към един от университетите. Планирала е, да отдели половината от деня си, за да събира отпадъци с приятели на 4 юни. А мотивът й като млад човек да се включи в голямото почистване не е „модерно е да си еко”. „Това е мотивацията ми просто искам да живея в по-чиста среда и да мога да се наслаждавам на природата такава каквато е без отпадъци, без замърсяване, без намесата на човека”, споделя тя.

В Пещера пък усилията по почистването ще бъдат съсредоточени върху любимите места за пикник. Едно такова място, където вече има нерегламентирани сметища е близо до летовището Свети Константин. „Основно ще се чисти около град Пещера, но и както виждате в местностите около град Пещера, където са се образували неформални сметища”, поясни Стефан Балабанов, кмет на община Пещера.

Местността се казва Военният лагер. От община Габрово още не са определили замърсените зони, които ще бъдат включени в тазгодишната акция, но г-н Йорджев вече има предложения. Като по пътя Габрово - Трявна , в района на село Жълтеш, например.

Еколозите са категорични - това, което на пръв поглед изглежда малък отпадък всъщност е опасно за природата. При почистването на планините най-често срещния боклук през последните години е мократа кърпичка. Другият масово срещан замърсител са найлоновите торбички.

Всички, които искат да намалят броя на отпадъците, които остават с години в природата, могат да проверят къде ще се чисти организирано на 4 юни.

„Има организирани акции, те са публикувани на нашия сайт - на него има специална секция, на която е отбелязано ще чистим тук има в момента над 200 места в цялата страна, които се нуждаят от доброволци”, пояснява Мария Лазарова.

Доброволците, които искат да транспортират отпадъци в деня на голямото почистване нямат нужда от допълнително средства за това, увериха от еко министерството. „Всички, които се включат в кампанията и съберат нерагламентирано натрупани отпадъци на неопределени за това места могат да ги транспортират до депата и там ще бъдат приети безплатно”, поясни екоминистърът.

Тази година кампанията „Да изчистим България” има и своя талисман – Зеленко Зеленков. Той се включи в логистиката на материалите за голямото почистване.

Над 108 000 чувала, 55 000 чифта ръкавици, инструменти и пособия за почистване са осигурени за 4 юни с подкрепата на Министерство на околната среда и водите и бизнеса. Доставките на пратките е безвъзмездна до всички 265 общини в страната от куриерски фирми, партниращи на инициативата. Всеки, който иска да се включи в почистването може да вземе своя чифт ръкавици и чували безвъзмездно.

А талисманът на bTV Зеленко кани в голямото почистване на 4 юни да се включат и най-малките, защото вярва, че заедно с тях мисията на кампанията ще бъде много по-успешна.