В България има драматично увеличение на броя на новите случаи на онкологични заболявания. Това обяви д-р Нилс Уилкинг от Каролински институт в Стокхолм, който участва в кръгла маса в София за достъпа на пациентите до онкологични лекарства в Европа, цитиран от БТА. 

По думите на д-р Уилкинг, в другите държави също има нарастване на новите случаи, но България е с едни от най-високите нива. Шведският лекар отчете, че у нас е имало проблеми с диагностиката, особено на по-възрастните пациенти. 

"В Европа за периода 1995-2012 г. броят на болните от карцином нараства от 2,6 на 3,4 млн. души", допълни специалистът. 

В България, както и в Румъния, смъртността от онкологични заболявания не намалява, за разлика от останалите държави. В страната ни онкологичните заболявания са станали едни от основните заболявания в последните 15-20 години.

„Преживяемостта на българските пациенти е по-ниска в сравнение с данните за другите европейски държави – до 5-годишна преживяемост достигат 40% от пациентите, докато в другите този процент достига над 50%", допълни д-р Уилкинг. 

Увеличението на преживяемостта в почти всички държави се дължи на подобрена диагностика, първична превенция, провеждани скрининги и огромното въздействие на провежданото лечение, особено за рак на гърдата. 

Разходите за онкологични заболявания в България са сравнително по-високи от тези в Европа, но общите разходи за здравеопазване са ниски. Трябва да се работи с диференцирано ценообразуване на лекарствата, защото в България доходите са по-ниски, смята шведският лекар.

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за миналата година са постъпили близо 46 млн.лв, дадени от отстъпки за лекарства от страна на фармацевтичните фирми, каза подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева. По думите й за тази година се очаква тази сума да нарасне до 80 млн.лв. С тези средства НЗОК купува нови лекарства.