За 20 години броят на онкоболните в България се увеличава рязко – от 22 000 през 90-те, през 2012 г. вече са 34 000. Тези данни изнесе в студиото на „Тази неделя” завеждащата Клиниката по химиотерапия в Националната онкологична болница проф. Галина Куртева.

По думите й това се дължи на множество фактори, сред които замърсяването на въздуха и водата, но също и на наличието на различни вещества в храната.

„Нашата нашата клиника е създадена от проф. Христов през 60-те години, тя е завеждана от видни онколози и тази клиника, парадоксално, съществува на скромната площ от 220 кв. метра. Това е един парадокс, защото ние имаме 450-500 болни на месец”, отбеляза проф. Куртева.

Тя коментира, че съобщението за тежката диагноза трябва да се прави внимателно, но не трябва да се крие от пациента, защото резултатите от лечението винаги са по-добри, когато пациентът съдейства.

Запитана за т.нар алтернативни методи за лечение на рак, професорът посочи, че „има някои продукти, които ако не помагат, поне не вредят”.

„Във всяка информационна система съществуват невероятни възможности за недостатъчно добронамерени личности, които промотират подобни средства”, заяви Куртева, която допълни, че онкоболните са най-ранимата група в обществото и са склонни да пробват всяко средство, което е обявено за противотуморно.

Като пример за неефективен алтернативен лек, тя даде нашумелия в медиите през последните месеци спиртен извлек на чесън.

„Всеки лекар мечтае за чудо, но такова, за съжаление, не става”, каза проф. Куртева. По думите й все пак има описани феномени на парадоксално излекуване, като такъв е бил случаят с нейна пациентка, която е преборила само с една операция рак на дебелото черво.