„В Америка успяхме да намерим значение в трагедията на 11 септември и накрая да излезем от тази криза”, каза Браян Стимлър, съветник по обществените въпроси в посолството на Съединените щати у нас.

Той беше гост в предаването „Тази неделя” и разказа собствените си преживявания от атентатите на 11 септември.

„На 11 септември бях в Ню Йорк, пишех дисертацията си. В този ден се прибрах от обществената пералня и докато сгъвах дрехите, погледнах през прозореца и видях огромен стълб дим”, спомня си Стимлър.

„Един приятел ми се обади по телефона и ми каза „Браян, това е тероризъм”, а аз му отговорих, че е пилотска грешка. Пет минути по-късно видях по телевизията как втори самолет се удари във втората кула на Световния търговски център и разбрах, че това е тероризъм”, допълва Стимлър.

„Първите дни след атентатите не познавахме някой, който да е загинал в този ден, но имам много приятели, които загубиха свои близки. Тези хора обикаляха болниците, за да търсят роднините си, окачваха плакати навсякъде из града, на които пишеше, че издирват някого”, спомня си той.

Снимка: Getty Images

„След няколко седмици тези обяви и плакати се превърнаха в некролози, което ни направи голямо впечатление, защото ние нямаме традицията с некролози. Появиха се и много импровизирани мемориали. Това беше нужно на тези хора, които загубиха приятел или близък в този ден”, допълва Стимлър.

„Животът в Ню Йорк много се промени след това преживяване и затова не се боя, че нещо подобно може да се случи отново. Дълго време след атентатите имаше вълна от доброволчество, хората искаха да помагат”, допълва Стимлър.

По думите му атентатите на 11 септември и изминалото лято в Европа, белязано от няколко терористични атаки, показват двете крайности на човешката природа. „Видяхме пълната липса на човечност, видяхме извисяването на човешкия дух, видяхме героизъм, едно желание на човек да се жертва, на самоотрицание за други хора”, допълва Стимлър.

„Смятам, че можем да преминем през този период на изпитание – и тук в Европа, и в Щатите”, категоричен е той.