Премиерът Бойко Борисов защити ръководителя на военното разузнаване Йордан Бакалов и обяви, че е по негова информация президентът ще наложи вето на текста от Закона за служба „Военна информация“, свързан с условията за заемане на поста „директор“.

Директорът на служба „Военна информация” е подал оставка, след като на 1 октомври парламентът прие промени в закона, регламентиращ работата на военното разузнаване. Съгласно новите текстове Бакалов е негоден за поста. Промяната беше предложена от БСП, но беше подкрепена и от депутати от ГЕРБ.

От Министерството на отбраната обясниха, че Бакалов е подал заявление за освобождаване на среща с министър Николай Ненчев днес, но министърът не го е приел.

Ненчев е решил да не приема подадената оставка до произнасяне на президента и обнародването на закона. Министърът е уверил Йордан Бакалов, че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба „Военна информация“, както и да поддържа добри контакти с партньорските служби, допълниха от МО.

Преди по-малко от половин година бившият депутат от СДС и служебен министър Бакалов влезе във „Военна информация” след скандал за досиетата на РУМНО между предишния началник на

На въпрос за начина, по който гласуваха депутатите от ГЕРБ, премиерът Борисов каза: „Много изненадващо беше. Ще го проверя. И аз чух за такъв друг кандидат, който не бяха споделили с мен. Така че ще ги изчакам да се върнат от кампанията. Аз го харесвам Бакалов и не виждам защо като е военно разузнаването да няма цивилен началник”.

Премиерът напомни, че Бакалов е бил вътрешен министър и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Достатъчно грамотен човек и достатъчно добър, според мен, професионалист, за да се възползваме от неговите качества, допълни Борисов.