Болниците са „на нокти“ заради начина, по който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща до края на годината.

Заради липсата на рамков договор се налага парите за здраве от 1 април да се управляват с решение на Надзора на НЗОК. Проектът на това решение вече е качен за обществено обсъждане. Планират се повече направления и изследвания за сметка на Здравната каса, по-строги правила за парите за болниците, твърди бюджети и промени в областта на онкологията, срещу които се обявиха от съсловието.

В медицинската онкология сега има една клинична пътека, по която се лекуват болни. С промените ще станат две, но крайно недофинснсирани, твърдят лекарите.

Снимка: bTV

За продължително лекарствено лечение и усложненията от него болниците ще получават от касата 200 лева на пациент, докато сега получават по 470 лв.

Филип Маринов

„Всеки болен ще носи загуба на лечебното заведение, което оказва съответната помощ“, обяснява Филип Маринов.

В началото на март на среща с представители на Касата онколози предлагат по-висока цена.

От Касата обаче не се съобразяват, а в отговор до нас твърдят, че цената е определена на базата на експертна оценка.

„Най-вероятно ще има закриване на цели онкологични звена, цели райони може би ще бъдат оголени от онкологична помощ“, прогнозира Филип Маринов.

От Касата успокояват, че от 1 април всички дейности в онкологията ще са безлимитни, а заложеният брой дейности, за който ще плаща – ориентировъчен.

След 1 април касата вече ще „купува“ от болниците медицинска дейност. Ако те я надвишат, регионалните каси, след проверки, ще преценят дали могат да покрият разликата. Ако пък болниците изработят по-малко, няма да могат да прехвърлят остатъка за следващ месец.

Д-р Неделчо Тотев, директор на МБАЛ Чирпан
Снимка: bTV

„Сигурно ще се наложи конкретна болница в един момент да спре да приема пациенти, дори и в спешен порядък“, предполага д-р Неделчо Тотев, директор на МБАЛ Чирпан.

В проекта на решение на Надзора се залага и въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците. Комисията за защита на личните данни вече излезе със становище, че той не нарушава законодателството в областта.

Проектът на Решение на НС на Касата е на етап обществено обсъждане. В 14-дневен срок предстои страните да изпратят становища. След което документът ще бъде финализиран и окончателно приет.