Ръководствата на БНТ и БНР заявиха в обща декларация, че няма да отидат на днешното заседание на комисията по култура и медии, оглавявана от Слави Бинев. Като причина те посочват, че не е възможно да има обективен диалог за бюджета им „в ситуация, в която председателят на Комисията води преднамерена кампания срещу обществените медии с подвеждащи обвинения”.

Публикуваме пълния текст на декларацията на БНТ и БНР:

„Ръководствата на Българската национална телевизия и Българското национално радио дълбоко уважават Народното събрание, както и всяка институция в Република България.

Но точно затова ние не можем да участваме в заседанието на Парламентарната комисия по култура и медии. Не е възможно да има обективен диалог за бюджета на БНТ и БНР в ситуация, в която председателят на Комисията води преднамерена кампания срещу обществените медии с подвеждащи обвинения. Сблъскваме се с пълна неинформираност и целенасочено разпространяване на манипулативни внушения. БНТ и БНР са обект на редовни финансови проверки и опитът да се представи нашата принципна позиция като страх от някаква ревизия само потвърждава опасенията от реваншизъм и намеса в работата на независимата обществена медия. В знак на недоверие към възможността на председателя на Комисията да осигури обективно обсъждане ние няма да присъстваме на днешната среща.

Бюджетите на обществените телевизия и радио са изключително важна тема, която трябва да се обсъди в обстановка, в която тежест ще имат реалните аргументи и факти. Защото същественият разговор е какви са последствията за обществото от намаляващия бюджет на БНТ и БНР в последните години, предвид ангажиментите им, съгласно Закона за радиото и телевизията.

Разчитаме на професионален и компетентен диалог, който всяка от страните ще води с отговорност и обективност.

БНТ и БНР”