БНБ успокои, че банковата ваканция в Гърция не може да засегне българската банкова система.

„Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система”, се посочва в съобщение на централната ни банка.

Българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни. Банковата ни система, включително банки с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство, подчертават от БНБ.

Негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система, се казва още в съобщението.

Там се изтъква също, че банковата система в България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни.

В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България.

Междувременно комисарят по икономическите и валутни въпроси на Европейския съюз Пиер Московиси смята, че все още е възможно споразумение с Гърция, съобщават гръцките медии.

Пред френско радио Пиер Московиси пояснил, че макар да няма преговори с Гърция на този етап, споразумение със страната е постижимо. Вратата на Комисията остава отворена за разговори с Гърция, страната трябва да остане в еврозоната, казал еврокомисарят.

Според него институциите и Гърция били само на "няколко крачки" от споразумение и все още продължава да има възможност за маневриране.

Пиер Московиси призовал гръцкия премиер Алексис Ципрас да гласува с "да" на референдума на 5 юли, по който гърците ще трябва да се произнесат дали искат продължаване на спасителната програма за страната в замяна на реформи.