Липсата на специалисти не е от вчера. Националната здравна карта направи моментна снимка на ситуацията, но държавата трябва да създаде такива условия, че специалностите, за които има недостиг, да станат по-атрактивни и празните места да бъдат заети от млади лекари.

Това каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

На въпрос къде са лекарите, Грозев посочи, че „една част са в чужбина, особено по-младите, а другата просто не специализира и не се насочва към тези специалности, заради тяхната тежест, огромна отговорност и неатрактивност“.

Снимка: bTV

Той посочи обаче, че в последната година – две се създават предпоставки за запълване на липсите и оставане на лекарите в страната – „особено през Наредбата за специализации, както и осигуряваните от БЛС стипендии за млади специализанти и докторанти“.

Д-р Грозев посочи, че от началото на годината 53 лекари са изявили желание да напуснат страната.

Той добави, че младите лекари вече не трябва да си плащат, за да са специализации. В момента те получават около 920 лв., ако са назначени в болница. Проблемът е, че тези пари ги взема обучаващият се, а обучаващият асистент получава около 720 – 750 лв.

Снимка: bTV

Това не означава, че трябва да бъдат ограничени средствата за младите хора, а да се увеличат парите за другите, посочи той.

Всичко това са наследени проблеми, добави д-р Грозев.

Той добави, че българският лекар е високо отговорен, морален и етичен човек.

Вижте целия разговор във видеото.