Ромски лидер, блокиран в снега по пътя за Видин, настоявал да бъде спасен лично от екип на Пътната агенция. Това съобщи директорът на "Пожарна безопасност" главен комисар Никола Николов.  

Лидерът на Национален център за развитие на ромите  Петко Асенов от Видин закъсал в преспите тази нощ.  Към мястото били изпратени машини на АПИ, които обаче също заседнали.

„До три и половина сутринта десет души бяха принудени да прокопават при тежки условия пътя, за да стигнат до един лидер на една организация. Този лидер държеше да бъде спасен лично от АПИ, най-вероятно от председателя. Този човек е жив и здрав, спасен, но техниката там е закъсала”, каза главен комисар Николов.

Самият Петко Асенов обаче отрича да е настоявал някой от АПИ да дойде, а просто някой да се отзове, за да разчисти пътя. По думите му са чакали десет часа.

„Ние бяхме там четири коли, в колата бяхме трима души. Аз не съм държал някой от АПИ да дойде, а някой да дойде и да почисти, за да можем да излезем. Ние бяхме в преспи от метър и половина”, коментира той пред bTV.

Петко Асенов стана известен преди няколко години като автор на идеята за създаване на ромски спецотряди, които да бранят махалите от посегателства на националисти.