Шофьори на камиони затвориха изцяло движението към Дунав мост 2 на границата ни с Румъния.

Причината са километричните опашки, в които попаднаха на път за северната ни съседка.

Блокадата на граничен пункт „Дунав мост 2” продължава, а тапата е сериозна. Колоните от тежкотоварни автомобили е и в двете платна, така че ако според официалната информация опашката е около 10 км, то редицата в двете ленти на практика я прави двойно по-голяма.

Протестиращите искат среща с областния управител на Видин и представители на държавната власт и настояват да бъде разрешен проблема с дългото чакане на граничния пункт.

На мястото са струпани екипи на "Гранична полиция" и полицията. Все още обаче не е ясно докога ще продължи блокадата и движението ще бъде нормализирано.

Проблемът трябва да се реши на ниво външни министерства.

Очаква се още днес да има среща между българския външен министър в оставка и румънския му колега.

По повод затрудненото преминаване през пункта вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова при посещението си във Видин преди дни заяви, че страната ни е предложила на Румъния отваряне на ново трасе.

Километрична колона от тежкотоварни автомобили има и преди Дунав мост при Русе, но там блокада няма. Опашката е около 10 км. Трафикът към Румъния е интензивен, а граничният пункт работи с пълен капацитет.

По данни на „Гранична полиция” – Русе от българската страна на моста работят три трасета, които обработват тировете по пътя им към Румъния.

След като пристигнат там обаче минават само през два кантара.