Милиони български емигранти отбелязват днешния празник извън пределите на страната. Почти няма точка от земното кълбо, където да не може да се срещне наш сънародник. Независимо дали историята или икономическата ситуация ги е изпратила да търсят препитание далече от дома, близо 3 милиона българи живеят в чужбина. Неофициално те са много повече.

„Най-важното е да запазим българското им самосъзнание. Най-трудно е с българчетата, които са родени в чужбина. Когато едно дете започне и в чуждо училище, е много трудно да разбере, че е българче, трябва да се работи с много внимание и това е кауза, не само държавна политика”, казва Росен Иванов - председател на Агенцията за българите в чужбина.

Ева и Георги завършват образованието си в България. Намирането на добре платена работа е невъзможна кауза. Разказват, че не искат да преживяват, а да живеят, затова правят всичко възможно, за да заминат в чужбина.

„Аз мисля сега, като завърша, да запиша някаква магистратура в чужбина, чудя се, но повече клоня към "да", защото работя в момента, но и тази работа не ме устройва и не мога да си намеря нещо подходящо. Може би след подобна магистратура, ако се върна в България, ще имам повече възможности”, смята Ева.

„Специално в моята професия тука изкуство не може да се случи. Няма достатъчно пари, в клубовете не дават много пари. Историята е много дълбока, трябва да говоря много”, коментира и Георги.

Ако не могат да постигнат българската мечта, хиляди българи отиват да изживяват американската. По неофициални данни в САЩ живеят 250 хиляди наши сънародници. Българските училища, медии и църкви са само част от институциите, които поддържат връзката с родината.

"Границите не са това, което бяха. Особено, когато говорим за ЕС, ние дори не използваме думата миграция. Хората са свободни да се движат, да се връщат”, допълва Росен Иванов.

От Агенцията за българите в чужбина определят миграцията като динамична, особено в момента. Някои вече поемат обратно към дома. Заради влошената икономическа ситуация в Гърция, Испания и Италия много българи се завръщат в родината.