След арестите и кадровите промени, Фондът за лечение на деца тепърва възстановява ритъма си на работа.

95 болни деца чакаха близо месец решение за лечение, тъй като на два пъти заседанията на Обществения съвет се проваляха – заради липса на кворум и по решение на новото ръководство.

Днес молбите им бяха разгледани и по всяка е взето решение. Липсата на заседания за последния месец, обаче може да застраши допълнително здравето на децата.

Дали вече не е късно?

Докато фондът заседава, пред вратите му чакаше Мария Йончева, майка на Радислава. 4-годишното дете има тумор на левия бъбрек. Последната надежда за нея е фондът даде положително становище за лечение в чужбина: „От 28 март чакаме, имаме подадени документи и всеки ни уверява, че всичко е наред и се работи по въпроса”.

Болното дете трябваше вече да пътува, но се отлага, защото близо месец не е имало заседание на фонда. Междувременно две оферти са изпратени от Германия за лечението на Радислава: „Няма организация. Ние се свързахме с болницата в Кюбилген, от където ни казаха, че десет дни не могат да се свържат с фонда, за да изпратят какво е необходимо за детето още. Имаме оферта от Мюнстер, която я преведохме лично ние, защото тук ни отговори секретарката, че не е преводач”.

Според нея директорът въобще не е погледнал офертата. От ръководството на фонда твърдят, че документите на всички спешни деца са придвижени.

„Макар и да съм професор по педиатрия, не съм факир или фокусник. Има няколко семейства те с основание са разстроени. Техните деца имат сериозни заболявания. Имали сме разговори и се надявам децата скоро да заминат за лечение”, коментира директорът на фонда проф. Владимир Пилософ.  

Още днес Радислава бе одобрена за лечение в Германия, казаха от фонда. Но забавянето от близо месец, може да е фатално.