Семействата и роднините на арестуваните в Испания български моряци на борда на кораб с три тона кокаин потърсиха съдействие от държавните служби. Оказа се, че близките на задържаните не разполагат с информация за съдбата им.

В открито писмо до премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, председателя на парламента Цецка Цачева и министъра на външните работи Николай Младенов те заявяват:

"Желаем дипломатическото представителство на Република България в Кралство Испания да установи правния статут на нашите близки, необходимостта от наемане на адвокати, както и тяхното физическо и психическо състояние. Имайте предвид, че членове от екипажа имат нужда от лекарствени продукти, надяваме се, с Вашата помощ, те да бъдат осигурявани".

Заради липсата на информация от испанска страна, роднините не знаят какво да предприемат. „Искаме да знаем дали имат защитник служебен, както се чу, искаме да го потвърдят, че има такъв и ако го има, защо. Това значи ли, че вече са обвинени. Към кого да се обърнем, къде ще се гледа е много важно, ако има дело - в Испания или тук, кой съд ще ги съди. Това са важни неща, а ние нямаме отговор”, коментира за bTV Ивелина Атанасова - роднина на капитана Иван Станчев.

Близките призовават и за лична среща с премиера, припомняйки думите му, че службите не са имали възможност да информират техните близки за подготвяната акция:

"Изхождайки от Вашите думи, г-н министър-председател, че е не е имало начин българските служби да информират нашите съпрузи, синове и деца, за превоза на наркотици, вярваме, че те са невинни!".

Седмица след ареста разпитите още не са започнали

По информация от испанската полиция арестуваните българи остават в затвора в Кадис. Не е ясно кога ще бъдат преместени в Мадрид, както се очакваше.

Моряците са в добро здравословно състояние. Засега обаче не им разрешават среща с българския консул.

  • Моряк от задържания в Испания за наркотрафик кораб: Невинни сме
  • 20 български моряци остават задържани в Испания
  • Близки на задържаните с кокаин моряци се оплакаха от информационен хаос
  • Българите от кораба "Св. Николай" трябвало да получат по 180 000 евро
  • Моряците от "Св. Николай" – обвинени... пропуснали да обжалват
  • Още задържани около "кокаиновия" кораб обеща Цветанов на среща с испанския си колега
  • Откраднатият кокаин от "Св. Николай" бил лесна плячка
  • 300 кг кокаин са откраднати от българския кораб "Св. Николай"
  • Български екип ще разпита моряците от "Св. Николай"
  • Моряците от "кокаиновия" кораб остават в ареста в Испания