Укипедия става по-богата... с българските архиви. Сътрудничеството между световната онлайн енциклопедия и Държавна агенция "Архиви" е в рамките на проект за модернизация на пазените у нас документи и друга информация, като целта е по-голям брой потребители да имат достъп до тях.

Според председателя на агенцията Мартин Иванов българският е петият архив в света, който влиза в партньорство с най-голямата свободна интернет енциклопедия. Преди нас тази крачка са предприели САЩ, Великобритания, Холандия и Норвегия.

С публикуваните архиви статиите за страната ни в Уикипедия ще се увеличат като брой и като съдържание и ще станат по-качествени и информативни, надяват се  инициаторите на проекта.

Страниците в Уикипедия ще се обогатят със статии за политическата ни история, известни събития и личности, култура и спорт, отбеляза Мартин Иванов. Той посочи, че "Архиви" разполага с фондовете на футболните клубове "ЦСКА" и "Левски", както и тези на Народния театър "Иван Вазов" и Операта, които биха представлявали интерес за повече хора.

Още в края на този месец пък започва дигитализирането на протоколите на Политбюро. До края на годината предстои публикуването на полицейските досиета на известни политици до 9 септември 1944, каза още Иванов, допълвайки, че в Уикипедия предстои да бъдат публикувани и списъци с имената на жертвите от Балканската война.